latinica  ћирилица
01/08/2021 |  14:49 ⇒ 15:01 | Аутор: Независне

Борислав Тешић: Стиховима против заборава страдања Срба кроз ратове

Књига "Страдање Срба кроз ратове и стихове" Борислава Тешића из Санског Моста ускоро ће се наћи пред читаоцима, а у њој је аутор имао намјеру да опише највећа страдања Срба у претходним ратовима.
Борислав Тешић - Фото: nezavisne novine
Борислав ТешићФото: nezavisne novine

Тешић је рекао да је још од сусрета са поемом "Крвава бајка" Десанке Максимовић у основној школи, размишљао какви то људски умови могу бити помрачени да таква звјерства раде дјеци.

- Уназад десет година пишем поезију и мој божји дар је да могу кроз стихове да римујем све догађаје, па и ове најтеже, страдање српског народа кроз историју. Намјера ми је била да обухватим што већи простор. Нажалост, тог је страдања било много, а ја сам ишао од Јасеновца, Градине, Јадовна, преко Сијековца код Брода, Брода на Дрини, Возуће, Пребиловаца у Херцеговини, говорим о Другом свјетском рату, па све до мјеста страдања у овом посљедњем рату - казао је Тешић.

Успио је да стави у корице 29 поема, а како каже, према његовим сазнањима, од посљедњег рата нико до сада није обухватио толики простор. Свака од поема илустрована је и фотографијама страдања.

- Основна порука је да се не заборави и у култури сјећања и колективног памћења нашег народа, да остане у трајном сјећању као једна врста опомене. То су злочини који се не смију заборавити, нити поновити - истакао је он.

Напоменуо је да није било лако да описује ове догађаје, јер је на неки начин пролазио кроз патње које су они проживјели.

- Посебно ми је било тешко да пишем о појединачним догађајима страдања дјеце, јер сам долазио у ситуацију да немам праве ријечи које бих употријебио да довољно јасно опишем то што се догађало - рекао је Тешић.

Како објашњава, жеља му је била да се о овој књизи почне причати од 2. августа (понедјељка), када се на Шушњару, у Санском Мосту, обиљежава 80 година од страдања Срба и Јевреја. На подручју тадашњег Санског Мост усташе су убиле више од 10.000 Срба.

Тема страдања народа, записује Јанко Велимировић, рецензент, коме припада и аутор, преноси се са кољена на кољено кроз разне облике изражавања.

- Инспирацију, народни пјесник, или боље речено пјесник из народа Борислав Тешић налази у примјерима страдања српског народа из Босне и Херцеговине и Српске Крајине у посљедња два рата, средине и краја прошлог вијека. Сваки догађај је сам по себи специфичан, али сви су урезани у свијести готово сваког ко је имао прилику или судбину да у зла времена преживи - наводи Велимировић. Он закључује да Тешић позива на разум, саборност, на сјећање и подсјећање.