latinica  ћирилица
01/08/2021 |  17:55 ⇒ 18:02 | Аутор: Агенције

Требиње: У сусрет Фестивалу "Под свјетлом мјесечеве ријеке"

Девети Фестивал медитеранског и европског филма Требиње 2021. биће отворен у уторак, 3. августа, на тераси Хумско, на обали Требишњице, под симболичним слоганом - Под свјетлом мјесечеве ријеке.
Фестивал медитеранског и европског филма Требиње 2021. - Фото: илустрација
Фестивал медитеранског и европског филма Требиње 2021.Фото: илустрација

За најбоља остварења припремљени су и ове године Златни платани, традиционалне награде за изузетан допринос европском и медитеранском филму. Овогодишњи лауреати су глумци Наташа Нинковић и Светозар Цветковић.

Фестивал ће отворити филм "Четири приче" требињског аутора Драгана Рајића и тунижанско-белгијско-француска копродукција "Човјек који је продао своју кожу" са Моником Белучи у главној улози.

До 8. аугуста на још четири локације биће приказано 26 дугометражних, кратких играних и документарних филмова из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Шведске, Њемачке, Белгије, Француске, Италије, Израела, Албаније, Турске и Туниса.

Поред традиционалних програмских цјелина фестивал од ове године уводи и нову - Дјечији програм.

Сваког фестивалског дана са локалним винарима дружиће се, ове године нешто бројнији, гости фестивала. Неће изостати ни традиционална "Кафа са глумцима" у башти хотела Платани.

Током Фестивала биће приређене и промоције књига "Јелена Анжујска" и "Даворјанка Пауновић", ауторке Ане Атанасковић и "Човјек иза нехата", Горана Гоцића, као и изложба нишког сликара и музичара Бојана Стојановића.

За посјетиоце требињског филмског фестивала припремљени су и концерти Наде Павловић са бендом, а послије свечаног затварања и домаћег рок састава Кругови у житу.