latinica  ћирилица
01/08/2021 |  18:26 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Додик: Са Шмитом без мандата Република Српскa и њене институције неће сарађивати (ВИДЕО)

Кристијан Шмит нема легитимитет јер његово именовање није у складу са предвиђеном процедуром, па с тим у вези не може се ни представљати као високи представник, поручио је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Након што је Шмит, који је данас преузео дужност, одлуком ПИК-а, а не Савјета безбједности Уједињених нација именован за насљедника Валентина Инцка, став званичника Републике Српске, али и Руске Федерације и Кине је да ОХР треба затворити своје канцеларије.

Додик је позвао на очување политичког јединства и поручио да ће одговор Републике Српске бити још снажнији.

"Нисте прихваћени, нисте добродошли и нећемо разговарати с вама!", овако је на долазак Кристијана Шмита у БиХ одговорио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Како је образложио, Шмит није добио сагласност Савјета безбједности Уједињених нација, што је и обавеза да би преузео мандат високог представника од Валентина Инцка који је раније поднио оставку.

Прекршен је и Дејтонски мировни споразум јер Република Српска као потписница није дала сагласност на именовање њемачког политичара.

- Ми немамо ни један разлог да повјерујемо у добре намјере или било кога ко долази с те стране. Чујем Шмита да говори да има искуство, али и ми имамо искуство које не дозвољава прије свега да дозволимо да нелегитиман, неизабрани странац овдје може да доноси нама обавезујуће одлуке јер онда је то крај и Републике Српске и нашег националног идентитета на овим просторима - истакао је Додик.

Кристијана Шмита именовао је Савјет за спровођење мира у БиХ. Управо је ПИК тијело које није предвиђено Дејтонским споразумом, а Додик на одлуке Савјета гледа као на ароганцију великих сила чији амбасадори желе да управљају политиком у БиХ.

- Ко су они да нама говоре шта Народна скупштина треба да или не треба. Мислите да иза вас стоји топуза па ћемо ми вас из страха послушати и рећи извините. Не. Ви нама треба да се извините. Ви сте нас овдје малтретирали 20 и нешто година и ништа нам нисте омогућили. Покушавате да нас до краја сатрете у настојању да не постојимо ни као идентитет ни као ентитет - рекао је Додик.

Додик наводи да би све могло резултирати повлачењем Републике Српске из раније потписаних споразума о Оружаним снагама, увођењу индиректних пореза, Високог судског и тужилачког савјета, као и да се одбаце сва наметнута рјешења високих представника. Прихватљива је само БиХ какву предвиђа Дејтон.

- Ако не може да буде самостална у оквиру дејтонских структура у дијелу који има права и ингеренције онда Република Српска има право да бира свој пут. Ја вјерујем да ћемо доћи због њиховог понашања веома брзо у такву ситуацију. Одбацујем могућност сукоба без обзира што се Бакир Изетбеговић позива на освету, као што је јуче рекао да ће се осветити и сада ми треба да кажемо: "добро Бакире, диван си човјек, извини што смо те изнервирали и тако даље". Или да кажем: "макни се, какав ти и освета" - изјавио је Додик.

У Републици Српској исказано је највеће политичко јединство у посљедње двије деценије јер су се представници партија са сједиштем у Српској успротивили наметнутим рјешењима високог представника.

Јединство је манифестовано у Народној скупштини на посебној сједници. Управо је заједништво народа у Српској важно и у наредном периоду да би се очувао интерес Српске.

- Ми Срби ћемо, вјерујем, одржати наше политичко јединство на том плану. Алтернатива томе је разлаз. Без обзира што сада треба неко овдје да умре од страха од тог неког Шмита који каже да то не смије да се говори. Шта нам остављате као алтернативу? Да вас слушамо? Да нам овдје намећете Законе? - рекао је Додик.

Представници међународне заједнице, односно представници држава са запада нису дисциплиновали политичаре у ФБиХ, упркос бројним проблемима, аферама, неформирању Владе три године након избора, спорне дипломе директора Обавјештајно безбједносне агенције и бирања нелегитимних представника конститутивних народа.

- Мисле да су сломили Хрвате у БиХ у политичком смислу и сада им је неко шапнуо да је ред на Србе. То је мало жешћи орах. Мислим да ћете поломити зубе. Господине Шмит, нисте добродошли овдје, нисте изабрани као високи представник, Република Српска нема потребе нити ће поштовати било шта да урадите - поручио је Додик.

Додик је поставио и питање улоге представника Европске уније у БиХ. Како истиче, именовањем Шмита угрожен је европски пут јер је затварање ОХР-а главни предуслов за чланство.

Овим потезом се, како наводи Додик, тјерају инвеститори, али и млади из БиХ јер су високи представници до сада само продуковали кризу, а нису нудили рјешења ни давали смјернице за јачање економије.