latinica  ћирилица
01/08/2021 |  19:51 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Економске посљедице пандемије - драстичан скок цијена грађевинског материјала (ВИДЕО)

Једна од посљедица пандемије је и поскупљење челика на свјетским берзама за више од 80 одсто у односу на почетак године које се код нас рефлектoвало као двоструко поскупљење грађевинског жељеза.
Грађевински материјал - Фото: РТРС
Грађевински материјалФото: РТРС

Осим поскупљења жељеза, скупљи су и остали грађевински материјали у просјеку за око 30 одсто.

Цијене станова у Бијељини повећане су истовремено за око десет до 20 одсто, али потражња за њима и даље расте.

У протеклих 12 мјесеци цијене жељеза су се константно повећавале, па је грађевинско жељезо, без обзира на категорију, сада за сто одсто скупље него у истом периоду прошле године.

Расле су и цијене осталих грађевинских материјала.

Најмање су поскупјели опекарски производи, за пет до десет одсто, али све што се купује на грађевинским стовариштима скупље је у просјеку за 30 процената него лани.

- У односу на прошлу сезону неке цијене су чак отишле и дупло - рекла је трговац Свјетлана Станојловић.

Повећане су, осим цијена грађевинског материјала и занатске услуге у грађевинарству, али укупно поскупљење градње веће од 30 одсто не прате и цијене готових станова.

Станови су скупљи за десет до 20 одсто у односу на прошлу годину.

- Правили смо и ту анализу и ми смо подигли цијену за десет посто, што значи да смо пратили цијене материјала. Та цијена станова морала би да буде много већа, али мора се пратити тржиште, тако да је нека наша горња цијена сад 1.800 марака , а, рецимо, у марту је горња цијена била 1.650 - изјавила је директор грађевинског предузећа Драгана Гајић.

У Бијељини се нове зграде граде на свакој слободној атрактивној парцели у првој градској зони. Број изграђених станова није утицао на значајно смањење цијена, што би се могло очекивати према тржишним законима. Напротив, цијене су веће, а повећана је и продаја станова.

- Ја не видим да је опала продаја, чак је можда и повећана у смислу да су те цијене у окружењу, у Новом Саду, Београду, чак и Хрватској и у Црној Гори. У тренду је пораст цијена, тако да су наши купци информисани да је то , да не кажем регионални тренд да цијене иду горе - рекао је Жељко Деспотовић из агенције за промет некретнинама.

Сви актери на тржишту некретнина и даље очекују добру продају, без обзира на стална поскупљења.

Мада су цијене станова у новоградњи 1.800 до 2.000 марака по квадрату, највише их се прода већ у фази изградње, док се кориштени станови могу купити и за 1.500 марака.

Садашње поскупљење грађевинског материјала одразиће се на цијене станова у пуној мјери тек сљедеће године.