latinica  ћирилица
02/08/2021 |  07:42 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

Штрбац: Одлазак српских представника у Книн донио корист само Хрватима

Директор Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац изјавио је да су Хрватима, па и муслиманима добри само они Срби који признају њихове званичне наративе и да је одлазак српских представника на прославу Олује у Книн донио корист само хрватској страни.
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја" - Фото: РТРС
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја"Фото: РТРС

Штрбац је рекао да се између двије годишњице Олује није десио никакав бољитак за Србе ни у једном погледу, мржња се још и те како види, али и даље остаје позив за све да признају праву истину која је више него позната.

Пред 26. годишњицу од етничког чишћења Срба у хрватској акцији Олуја током које их је више од 250.000 протјерано са вјековних огњишта, а неколико стотина убијено или се воде као нестали, Штрбац је рекао да посао није завршен и да свака страна мора да се суочи са својом тамнијом страном.

- Мислим да ни списак, на којем је 1.877 страдалих, није коначан, а само су двије особе осуђене за ратни злочин. Један Албанац, а други Србин који су били у хрватској војски...  - рекао је Штрбац за Глас Српске.

О присуству Срба на прослави годишњице Олује, коју хрватска страна организује, Штрбац је било веома ружно да Србин слави Олују, акцију етничког чишћења и ратних злочина, ако већ не геноцида, иако су за то тужени.

Штрбац је подсјетио да је Борис Милошевић, који је дио актуелне хрватске власти, отишао прошлог августа на прославу Олује у Книн и да је "Хрватима само недостајало то да и Срби потврде њихов став да су Срби агресори, да су од агресора и ослободили Крајину".

Коментаришући прошлогодишњи вебинар и сукоб са америчким амбасадором Питером Галбрајтом који је током рата био у Хрватској и за којег је Штрбац тврдио да је рекао да су Срби из Крајине жртвовани зарад Муслимана у Бихаћу, директор Веритаса је да није очекивато да ће он тада хладнокрвно без да трепне, рећи да су Србе из Републике Српске Крајине жртвовали зарад Муслимана у Бихаћу.

- Питао сам о чему прича, какве везе имамо са тим и са Сребреницом која се десила 11. јула, а `Олуја` почела 4. августа. Рекао је да процјена њега и Фрање Туђмана била да ће Срби, послије Сребренице, напасти бихаћко подручје и да ће бити четири пута више жртава. Зато је лично дао зелено свјетло да нападну РСК, а један од разлога је био и одбијање плана - испричао је Штрбац.

Према његовим ријечима, додао је и да су знали да ће доћи до егзодуса Срба, али да нису процијенили да ће бити покоља стараца који су остали, али не признаје да је то етничко чишћење.

О Закону о цивилним жртвама рата, усвојеним у Хрватској, Штрбац је рекао да су се многи Срби понадали да ће коначно имати користи, али су искључени. "Хрвати су могли мало глумити да су демократска држава, али не. Страшно и поразно", додао је он.

Ове године ће Веритас" како је Штрбац најавио, обиљежити годишњицу Олује тако што ће присуствовати централном обиљежавању коју заједно организују Српска и Србија, која ће 4. августа бити у Бусијама код Београда, а потом настављају традиционалне програме сјећања на прогон и страдање Срба у Крајини од 5. до 7. августа у Бањалуци, Новом Граду и на Петровачкој цести.