latinica  ћирилица
02/08/2021 |  08:23 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Свјетска недјеља дојења: Заштита дојења - заједничка одговорност (ВИДЕО)

Свјетска недjеља дојења сваке године од 1. до 7. августа се обиљежава у више од 170 земаља свијета како би се повећало знање и свијест о значају и предностима дојења и обезбиједила подршка дојењу.
Дојење - Фото: Screenshot
ДојењеФото: Screenshot

 Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за дојење.

Овогодишња Међународна седмица дојења обиљежава се с поруком "Заштита дојења: заједничка одговорност".

Мајчино млијеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и дјетета до навршене друге године. Не само састав већ је и количина млијека прилагођена узрасту дјетета и његовим потребама и зато мајчино млијеко представља стандард исхране!

Мајчино млијеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија.

Како помоћи мајкама и која су најчешћа питања о дојењу одговарају гошће Јутарњег програма - Влатка Ђермановић Бојанић из Школе за труднице "Радосница" и Гордана Беднаш, бабица на Клиници за гинекологију УКЦ Републике Српске.