latinica  ћирилица
02/08/2021 |  08:49 | Аутор: СРНА

Благојевић: На сцену ће ступити осовина ОХР - Уставни суд БиХ

Професор уставног права из Бањалуке Милан Благојевић сматра да је сасвим извјесно да ће након што је Народна скупштина усвојила Закон о непримјењивању одлуке Валентина Инцка услиједити захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности, а потом ће на сцену ступити осовина ОХР - Уставни суд БиХ.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Благојевић је навео сада Уставни суд БиХ бранити тиранију ОХР-а о чему свједочи примјер из 2000. године када је тадашњи високи представник Волфганг Петрич наметнуо тзв. закон о државној граничној служби БиХ, чиме је он умјесто парламента БиХ створио ту институцију на нивоу БиХ, без сагласности ентитета, што је незабиљежен случај било гдје у свијету.

- У спору за оцјену уставности тог насиља Волфганга Петрича, који је покренуло 11 посланика Представничког дома Парламента БиХ, Уставни суд БиХ је донио одлуку у којој је, вјеровали или не, рекао да је високи представник намећући поменути закон наводно дјеловао као власт БиХ и да се та одлука високог представника наводно мора сматрати законом - навео је Благојевић у колумни у за "Глас Српске".

Он је упозорио да је "такве неистине изнио Уставни суд БиХ, иако зна да у Уставу БиХ нигдје није прописано да је високи представник власт у БиХ, нити је тим Уставом, а ни било којим другим анексом Дејтонског споразума, резолуцијом Савјета безбједности УН или закључцима оног фантомског савјета за примјену мира у БиХ, речено иједном ријечју да се одлуке високог представника морају сматрати законом, нити да високи представник уопште има право да доноси законе".

Према његовим ријечима, колико је било несувисло и злонамјерно понашање Уставног суда БиХ у том предмету свједочи и чињеница да је у тој својој одлуци покушао да успостави паралелу између дејтонске БиХ и Њемачке након Другог свјетског рата.

Благојевић указује да су судије Уставног суда БиХ у тој својој одлуци најприје рекле, "тачније слагале су", да је дејтонска БиХ наводно слична "релевантним примјерима мандата под режимом Друштва народа".

- Међутим, није сувисло нас упоређивати са поменутим мандатима, јер су то биле бивше колоније некадашњег Њемачког и Османског царства, а дејтонска БиХ није, нити је била ичија колонија, већ је међународним уговором /Дејтонским споразумом/ успостављена као суверена држава. Она као таква, а не високи представник, суверено /у надлежним домаћим парламентима/ доноси законе - навео је Благојевић.

Напоменуо је и да је Уставни суд БиХ у тој својој одлуци неосновано позивао на окупирану Њемачку послије Другог свјетског рата и да високи представник у БиХ наводно може, попут окупиране Њемачке, да БиХ подвргне свом међународном надзору, као и да наводно и стране власти у БиХ могу да учествују у томе.

Он је нагласио да је то толико правно и морално неосновано, да човјеку стаје памет.

Између осталог, Благојевић је указао да БиХ Дејтонским споразумом нити било којим другим међународним правним документом није окупирана и издијељена на окупационе зоне, нити је било којим правним извором иједној страној власти или високом представнику дато право да овдје врши власт и доноси законе.

Благојевић је указао да је Валентин Инцко недавно направио такав криминал, тиранију и изопаченост пред којима стаје људски разум, те својом самовољом 23. јула 2021. године буквално отворио лов на Србе.

Он је додао да је зато у знак протеста против свега тога поднио оставку на судијску функцију у Окружном суду у Бањалуци.

- Јер послије свега, све је овдје изгубило смисао, па и смисао да се буде судија у оваквој изопаченој творевини каква је БиХ. Моја оставка је и вид отпора према тиранији ОХР-а - навео је Благојевић.