latinica  ћирилица
02/08/2021 |  11:42 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

ШГ Романија са Сокоца међу три најуспјешнија газдинства у Шумама Српске (ВИДЕО)

ШГ Романија са Сокоца је међу три најуспјешнија газдинства у Шумама Српске. Премашен је план производње, а дрвопрерађивачи задовољни. За шест мјесеци ове године остварили су добит од 520 хиљада марака. Ускоро почињу и производњу етеричних уља.
Шумско газдинство "Романија" Соколац - Фото: СРНА
Шумско газдинство "Романија" СоколацФото: СРНА

Шума је најважнији ресурс, на чијем је искоришћавању базиран развој општине Соколац. У газдинству Романија сјеча се реализује по плану, а укупан етат за ову годину је око 125.000 кубика. Посао у шуми сам по себи тежак, а посао сјекача, често и врло опасан. Ипак, кажу да повреда на раду до сада није било.

Истовремено се ради и на пошумљавању.

- У прољећном дијелу извршени су планирани шумско -узгојни радови, пошумљено око 20 хектара, око 40.000 садница смрче, бора и јеле, а остало ће се урадити по плану за јесењи дио пошумљавања - рекала је Данка Ђукић, шеф Службе за припрему, праћење и унапријеђење производње ШГ Романија Соколац.

Смањен је и број шумских крађа.

- Што се тиче очувања шуме из године у годину имамо све већи успјех. Имамо добру сарадњу са полицијом, тако да из године у годину све успјешније сузбијање шумских крађа - навео је Горан Косорић, управник РЈ Каљина у ШГ Романија Соколац.

С циљем одрживог коришћења шумских производа и унапређења дјелатности шума, прошле године у Шумама Српске основан је сектор за остале шумске производе и остале дјелатности.

- Имамо велике потенцијале, инсталирано постројење за цијеђење етеричних уља. Планирамо да га покренемо, тражи се тржиште за продају тих етеричних уља , која нису нимало безазлен производ на свјетском тржишту. Друго је биомаса која ће уз остале производе бити остварење додатних прихода. Моћи ћемо констатовати да је ШГ Романија апсолутно на здравим ногама и функционише на начин на који функционишу сви стабилни дијелови организационог предузећа - сматра Страхиња Башевић, директор ШГ Романија.

Обавезе према радницима, добављачима и извођачима редовно се измирују. У ШГ Романија инвестираће у реконструкцију шумских путева и асфалтирање пет локалних дионица, те у проширење возног парка, а у плану је изградња ловачке куће на Романији, како би се остварили додатни приходи.