latinica  ћирилица
02/08/2021 |  12:08 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Са тржишта повучено више од 9.000 рефлектујућих прслука

Са тржишта у Републици Српској у првом полугодишту повучено је 9.296 рефлектујућих прслука и 38 електричних свјетиљки опште намјене због неусклађености које нису могле да буду отклоњене, речено је Срни у Инспекторату Српске.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Производи су повучени током контрола електричних свјетиљки опште намјене, рефлектујућих прслука, роштиља на чврста горива, те играчака на садржај фталата.

Републичке инспекције - тржишна и здравствена су у првом полугодишту контролисале 15 различитих модела од четири врсте производа, у оквиру пројекта проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа који се прометују на тржишту.

Инспекција налаже отклањање недостатака када су они административни, као што је недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично.

Врши се административна и визуелна контролу производа, те узорковање за лабораторијско испитивање.

Лабораторијски је испитано 12 узорака, од чега су у шест случајева утврђена различита одступања.

Надлежне инспекције Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта годинама уназад у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ реализују проактивне контроле непрехрамбених потрошачких производа у вези са примјеном Закона о општој безбједности производа и припадајућих подзаконских аката.

На основу годишњег плана, планирано је испитивање 23 различите групе производа.