latinica  ћирилица
02/08/2021 |  12:30 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

М. Град: Служен парастос за погинуле у протеклом рату

Парастос за борце погинуле у протеклом рату служен је данас у Храму Светог Саве у Мркоњић Граду поводом крсне славе општине и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде - Светог пророка Илије.
Храм Светог Саве у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Храм Светог Саве у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Бројне делегације положиле су цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске, а церемонији обиљежавања овог значајног датума за Мркоњић Град присуствовали су и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.

Припадник 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде Душко Милетић рекао је да је ова бригада била једна од најуспјешнијих у Војсци Републике Српске и да је одликована Медаљом Петра Мркоњића.

Он је навео да је бригада прошла готово сва ратишта у Републици Српској и да су имали много погинулих, рањених, несталих, али да је то била цијена коју су платили за Републику Српску.

- Заједничким обиљежавањем славе бригаде, дана бригаде и славе општине, изражавамо јединство народа и Војске Републике Српске. Тако смо се понашали и у рату и производ тог јединства народа и Војске је наша Република - нагласио је Милетић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима да Република Српска не би постојала да није било њених најхрабријих синова који су живот дали за њу.

- Ми смо дужни и имамо обавезу да их увијек спомињемо, да користимо сваки тренутак, а поготову ове свете дане да се поклонимо њиховим жртвама - истакао је Вођевић.

Обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде почело је у суботу, 31. јула, изложбом слика "Мали формат" локалног аутора Жељка Вученовића, илинданском смотром фолклора и етно-сајмом "Чувари традиције и обичаја".

Славски обред и ломљење славског колача организовани су синоћ на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића, након чега је одржан концерт пјевача Николе Роквића.