latinica  ћирилица
02/08/2021 |  12:37 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Наредба о неспровођењу истраге о ратном злочину над 39 Срба у Приједору (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ донијело је Наредбу о неспровођењу истраге у вези ратног злочина на подручју града Приједора 30. маја 1992. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Некадашњи Центар јавне безбједности Бањалука поднио је 28. септембра 2010. године извјештај за напад на Приједор против Асима Мyxића, Кемапа Алагиха, Јасмина Блажевиха, Ферида Делкића, Халима Мешића, Едина Чајића, Мерима Чаушевиха, Славка Епимовића, Суада Карагића, Изета Мешића и Неџада Бабића због постојања основа сумње да су починили кривична дјела "Ратни злочин против цивилног становништва", "Ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника" и кривично дјело "Организовање групе људи и подстрекавање на чињење кривичпних дјела геноцида, злочина протви човјечности и ратних злочина".

Извјештај је теретио Мухића, Алагића, Ећимовића, Мешића и Карагића да су ппанирали, покренули, наредили, учинили и подстрекивали чињење кривичних дјела ратог злочина над цивилним становништвом, насељима, припадницима Војске Републике Српске и лицима заштићеним међународним правом.

Кривична дјела извршена су на штету 39 лица српске националности -20 припадника Војске Републике Српске ( осам убијено, осам рањено, а четири заробљена) и 19 цивила (шест цивила убијено, а 13 рањено).

Тужилаштво каже да је прикупљен велики број докумената и саслушан велики број особа, али да резултати проведених анализа неспорно указују да нема основа сумње , јер нема доказа да се заиста десио ратни злочин.

Занимљиво је да је у тадашњем извјештају међу бројном документацијом и изјавама свједока о свим убијањима и заробљавању војника и цивила тог 30-ог маја између осталог задокументован и напад на полицијску станицу и напад на возило санитета, што додатно показује апсурдност образложења Тужилаштва БиХ, које је тек 11 година анализирало достављену документацију.