latinica  ћирилица
02/08/2021 |  13:38 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Пољска покренула процес одобрења азила за бјелоруску атлетичарку

Пољске власти покренуле су поступак за добијање азила за бјелоруску атлетичарку Кристину Цимановскају, која је раније одбила да се укрца на авион за Минск у Токију јер се жалила на своје тренере на Олимпијским играма, јавила је телевизија НХК, позивајући се на изворе.

Бјелоруски национални олимпијски комитет објавио је јуче да су тренери националног тима у атлетици одлучили да Цимановскају пошаљу кући због њеног психолошког стања, након што је предложена да учествује у тркама на 100 и 200 метара.

Двије бјелоруске тркачице суспендоване су са штафете четири пута 400 јер нису прошле неопходан број допинг тестова, а тренери су прешли на ангажовање Тимановске, која се обрушила на одлуку на друштвеним мрежама.

Бјелоруска опозициона Фондација за спортску солидарност саопштила је да је Цимановскаја била приморана да напусти Токио због критика на рачун тренера националног тима.

Цимановска је за "Еурорадио" рекла да намјерава да тражи азил у Европи.

Она је, такође, затражила помоћ од Међународног олимпијског комитета путем друштвених мрежа.

Кристина Цимановскаја затражила је хуманитарну визу и намјерава да крене за Пољску у наредних неколико дана, рекао је данас замјеник пољског министра спољних послова Марсин Придаш.

- Она жели да ускоро дође у Пољску - рекао је он.

У међувремену, супруг Цимановскаје Арсениј Жданевич ушао је у Украјину, рекао је извор у украјинском Министарству унутрашњих послова.

Спринтерка је данас ушла у Амбасаду Пољске у Токију, дан након што је одбила да се укрца у авион за Минск рекавши да је доведена на аеродром против своје воље.