latinica  ћирилица
02/08/2021 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Филмски фестивал у Требињу од 3. до 8. августа

Девети Фестивал медитеранског и европског филма Требиње 2021, уз симболичан слоган “Под свјетлом мјесечеве ријеке“, биће отворен сутра увече на Тераси “Хумско“ на обали реке Требишњице, и трајаће до 8. августа, саопштила је дирекција манифестације у Требињу.
Фестивал медитеранског и европског филма Требиње 2021. - Фото: илустрација
Фестивал медитеранског и европског филма Требиње 2021.Фото: илустрација

На свечаном отварању фестивала краткометражног, средњеметражног и дугометражног филма и ове године биће додијељени “Златни платани“, традиционалне награде за изузетан допринос европском и медитеранском филму, а овогодишњи лауреати су познати и успјешни глумци Наташа Нинковић и Светозар Цветковић.

Фестивал ће отворити кратки играни филм “Четири приче“ аутора Драгана Рајића из Требиња, док је у наставку програма дугометражно остварење “Човјек који је продао своју кожу“ редитеља Кантера Бена Ханиа, са Моником Белучи у главној улози, у простору Дома младих Требиње.

Тај филм је рађен у копродукцији више земаља - Тунис, Француска, Њемачка, Белгија, Шведска.

До 8. августа на многим локацијама биће приказан богат избор актуелних филмова региона и Европе - у Културном центру Требиње, дворишту Музеја Херцеговине, на Тераси хотела Леотар, Тераси Хумска - Стари град и Летњој сцени Дома младих.

На репертоару се налази 26 дугометражних, кратких играних и документарних филмова из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Шведске, Њемачке, Белгије, Француске, Италије, Израела, Албаније, Турске и Туниса.

Најновији српски филмови који ће бити приказани у Требињу су “Лихвар“ Немање Ћеранића, “Јазавац пред судом“ Марка Виндона у копродукцији са Аустралијом (филмови су имали премијере на 49. ФЕСТ-у) и документарно остварење “Сведок једног времена“ Игора Тохоља.

Такође, на програму су и средњеметражни “Првобитни инстинкт“ Младена Милојковића и Милице Лазаревић, и два кратка играна филма - “Лудница суботње вечери“ Горана Николића и “Породични одмор“ Катарине Кољевић.

Од награђиваних хрватских филмова, који су били приказани и у Србији на 49. ФЕСТ-у, Требиње ће угостити мелодраму “Тереза 37“ Данила Шербеџије, у којој играју Лана Барић, Леон Лучев, Драган Мићановић, Горан Богдан, као и “Рибање и рибарско приговарање“ Милана Теренца, у коме главне улоге тумаче Раде Шербеџија и Леон Лучев.

Оба филма су тријумфовала на Филмском фестивалу у Пули 2020. у категоријама најбољег филма и режије (“Тереза 37“), као и најбоље главне улоге (Раде Шербеџија).

Црногорска кинематографија ће се представити са средњеметражним остварењима режисера Драшка Ђуровића - “Хозентарус“ и “Магични кључ“, оба у трајању од по 45 минута, као једна епизода неке ТВ серије, као и дјелима “Дуга“ Александре Вујовић и “Оловка“ Виктора Лисовског, у копродукцији са Русијом.

Кратки играни филмови “Новогодишња јелка“ Мете Јовановског, “Наљепница“ Ђорђија Унковског и “Засједа“ Славеа Викторијоског, представници су Македоније на Требиње фестивалу.

Пажњу ће свакако привући и италијански филм “Човјек који је купио мјесец“ (2018) Паола Зуке, са Лазаром Ристовским у главној улози, на самом затварању фестивала 8. августа, “Концентриши се, баба“ Пјера Жалице, са Миром Бањац у насловној роли, као и француска драма “Како бити добра супруга“ Мартина Провеста, у коме игра велика звијезда свјетског филма Жилијет Бинош.

Пројекти из Републике Српске на Требиње фестивалу су - дугометражни документарац “Херцеговачке јаме - Вратићу се“ Небојше Колака и кратки играни “Нисам овђе“ Саре Радусиновић.

Поред традиционалних програмских цјелина Фестивал од ове године уводи и нову - Дјечји програм.

Неће изостати ни традиционална “Кафа са глумцима“ у башти Хотела Платани, путем разговора са драмским умјетницима из филмова фестивала.

Пратећи програми садрже промоције књига - “Јелена Анжујска“ и “Даворјанка Пауновић“, ауторке Ане Атанасковић и “Човек из нехата“, лауреата НИН-ове награде Горана Гоцића, као и изложба "Рапсодија у бас кључу" нишког сликара и музичара Бојана Стојановића.

Музички догађаји су увијек саставни дио те филмске смотре, тако да ће на отварању наступити џез умјетница Нада Павловић са бендом, а након свечаног затварања биће одржан концерт рок састава “Кругови у житу“ из Требиња.

Фестивал организују: Танграм Центар, КЦ Требиње, Дом младих Требиње и хотел Леотар под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, Града Требиње и Министарства културе и информисања Србије.