latinica  ћирилица
02/08/2021 |  14:19 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Карлица: Одлука Тужилаштва не изненађује, за српске жртве нема правде

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица изјавила је Срни да је више ништа не изненађује када су у питању одлуке Тужилаштва БиХ.
Здравка Карлица - Фото: РТРС
Здравка КарлицаФото: РТРС

- За српске жртве никад није било правде, ни у Другом свјетском рату, а, нажалост, ни сада. Одлука о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности у Приједору 30. маја 1992. године није праведна - рекла је Карлица.

Њен супруг, Зоран Карлица, по којем данас носи име централни градски трг у Приједору, рањен је тога јутра у одбрани града, превезен је најприје у Бањалуку, а потом на ВМА у Београд гдје је 6. јуна 1992. године подлегао.

- Како није било ратног злочина, ако је то јутро извршен веома организован и испланиран напад са шест пунктова? И сад причамо да нема елемената ратног злочина!? То ме јако вријеђа. И ми волимо своје жртве, као што они воле своје - истакла је Карлица.

Она је подсјетила да из ове организације увијек иде порука да нико не треба да буде амнестиран од одговорности и да свако треба да одговара за почињене злочине.

- Увијек смо говорили, ко год је зло радио, нека одговара и треба свако да одговара. Није добро другом чинити зло, нити жртве не уважити. И ти људи који доносе такве одлуке, тешко ће пролазити у животу и њихова покољења. Не можемо другом чинити нажао да нама буде добро - поручила је Карлица.

Тужилаштво БиХ донијело је одлуку о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности на подручју Приједора 30. маја 1992. године.