latinica  ћирилица
02/08/2021 |  14:58 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Стевандић: Инцков закон мотив за ослобађање злочинаца над Србима

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић оцјењује да посљедњи наметнути заком Валентина Инцка мотивише оне које ће ослобађати злочинце над Србима, али да српске жртве не смију бити заборављене, а они који су учинили те злочине не смију да буду заштићени.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Инцков закон ће мотивисати екстремисте да нам и даље пријете и користе најпрљавији рјечник, али и нас да се бранимо од оних који желе наш народ да усликају ружним печатом - рекао је за Срну Стевандић, коментаришући одлуку Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности на подручју Приједора 30. маја 1992. године.

Стевандић је поручио да ће српски народ побиједити, јер је истина на страни Срба и сложни су и ријешени да не попусте.

- Не смије нас ништа зауставити на путу да грађани Републике Српске буду равноправни, да Српска буде равноправна и да српске жртве не буду заборављене, а да они који су учинили злочине над тим српским жртвама не буду заштићени. Толика врста неравноправности - да се једни кажњавају десет пута више од других, да им се измишљају злочини и дају немогуће квалификације, не смије бити - рекао је Стевандић.

Он је навео да је процентуално сваки народ у складу са бројношћу прије рата у БиХ има готово идентичне или сличне жртве у омјеру бројева који потпуно одговарају процентима становништва тих народа прије рата.

- Али када погледате осуђене за злочине и убијање припадника других народа видјећете да је готово неписано правило да су злочини над српским народом прихватљиви и да су злочинци који су те злочине извришили заштићени - истакао је Стевандић који је и шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ.

Према његовим ријечима, једноставна успоредба свих бројева говори о томе да је порука да може постојати та врста неравноправности и да се Срби могу убијати некажњено, а да се Србима ограничава и нужна одбрана са тим да би могли бити вишеструко осуђени и оптужени за дјела за која су припадници других народа ослобођени или нису ни процесуирани.

- Данас у Федерацији БиХ живи занемарив проценат Срба, а у Републици Српској живи више од 20 одсто припадника других народа, а да их је прије рата било можда и 40, то значи да је десетоструко више етничког чишћења учињено над српским народа него над другим народима - закључио је Стевандић.

Он је напоменуо да је оптужница за етничко чишћење у Хаг и у Тужилаштво БиХ одвела највећи број Срба.

- Та врста неравноправности нас мора мотивисати да будемо чврсти и истрајни у борби за Републику Српску и ми ћемо ту истину кад тад доказати. Битно је да не поклекнемо, да не правимо нервозне реакције да нас не би `усликали` у неком ружном свјетлу, али да раскринкамо и разотрикујемо истину и извојујемо равноправност за своје жртве - рекао је Стевандић.

Коментаришући информацију да Београд и Бањалука од септембра покрећу велику кампању за заштиту имовине око 400.000 Срба у БиХ, Стевандић је рекао да слога и заједништво које српски народ показује није само снага милион Срба у БиХ, углавном у Републици Српској,

- То је укупна снага саборности и јединства српског народа који ће се за равноправност изборити, који ће за свако питање бити упоран и истрајан и остати јединствен као што се то показало и одбацивањем наметнутог закона Валентина Инцка - каже Стевандић.