latinica  ћирилица
02/08/2021 |  15:08 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Савчић: Колико Срба треба да буде убијено да би Тужилаштво БиХ подигло оптужницу?

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра крајње неприхватљивом и нелогичном одлуку Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности у Приједору 30. маја 1992. године.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

- Колико то Срба треба да буде убијено да би се према критеријумима Тужилаштва БиХ подигла оптужница и да би неко био одговоран? - рекао је Савчић Срни.

Тужилаштво БиХ донијело је одлуку о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности на подручју Приједора 30. маја 1992. године.

У нападу паравојних Формација на Приједор у зору 30. маја 1992. године од 20 припадника Војске Републике Српске осам је убијено, осам рањено и четири заробљено, а од 19 цивила шест убијено и 13 рањено.

Тај датум се годинама обиљежавао као Дан града Приједора, да би се прије десетак година вратио стари датум, 16. мај, дан првог ослобођења града у Другом свјетском рату. Од тада, 30. мај, као дан одбране града, обиљежавају организације од јавног значаја проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.