latinica  ћирилица
02/08/2021 |  15:16 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Маринковић: Србија никада више неће дозволити "Олују" против Срба

Никада више неће бити "Олуја" против српског народа, јер Србија то неће дозволити, поручила је данас конзул жеран Генералног конзулата Србије у Бањалуци Весна Маринковић.
Весна Маринковић - Фото: РТРС
Весна МаринковићФото: РТРС

- Србија се не хвали својом снагом, али је довољно јака да никада више не дозволи погром над својим народом - истакла је Маринковићева поводом предстојећег обиљежавања 26 година од страдања Срба у операцији хрватске војске и полиције "Олуја" у Крајини.

Према њеним ријечима, поставља се питање зашто овако велико страдање једног православног народа остаје нијемо пред свједоцима историје, наводи се у саопштењу Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

- Зашто данас послије масовног егзодуса српског народа у Хрватској, Срби у малом броју живе углавном на подручјима која нису била захваћена операцијом "Олуја" - пита Маринковићева.

Према Србима који су преостали у Хрватској, указује она, и данас се често поступа као према бићима нижег реда, ускраћују им се права на језикм културу, економски напредак и достојанствен живот.

- Наш задатак је да то никада не заборавимо и да на достојанствен начин обиљежавамо. Наш задатак је да наши потомци знају ко су и одакле су, да наше жртве не смањујемо већ да о њима са пијететом говоримо - истиче Маринковићева.

Она истиче да данас готово да нико у Европи не говори о геноциду над српским народом на тлу нацистичке творевине НДХ у Другом свјетском рату, а стравична прича о концентрационом логору Јасеновац обавијена је велом ћутања.

Подручје које је било захваћено офанзивом Хрватске војске 1995. године готово је напустило цијелокупно српско становништво, подсјећа се у саопштењу.

Српски народ западне Крајине, њих више од 220.000, у колонама на тракторима и другим пољопривредним возилима изложен честим нападима хрватских снага кренуо је у повлачење на исток у правцу Републике Српске и Србије.

На православни празник Благе Марије, 4. августа 1995.године, отпочело је највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата које су спровеле оружане снаге Хрватске уз одобрење и подршку НАТО-а, у садејству са снагама ХВО-а и такозване Армије БиХ, извршивши агресију на тадашњу Републику Српску Крајину, додаје се у саопштењу.