latinica  ћирилица
02/08/2021 |  15:26 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

За пола мјесеца прву или другу дозу вакцине примило 64.250 грађана

У Републици Српској је од 15. јула до данас у данима у којима се обављала вакцинација прву или другу дозу вакцине против ковида 19 примило око 64.250 грађана, што у просјеку чини нешто више од 4.280 грађана дневно, саопштено је из ресорног министарства према до сада достављеним подацима здравствених установа Институту за јавно здравство Српске.

У овом периоду убрзане вакцинације у Републици Српској, првом или другом дозом, највише грађана вакцинисано је у Дому здравља Бањалука - око 11.850, затим у Дому здравља Бијељина, гдје је вакцину примило око 5.970 грађана, те у Дому здравља Приједор, гдје се вакцинисало око 5.350 људи.

У Дому здравља Градишка вакцинисано је око 4.440 грађана, у Дому здравља Добој вакцину је примило око 3.410 грађана, у Дому здравља у Лакташима вакцинисано је око 3.010 грађана, док је у Институту за јавно здравство Републике Српске вакцину примило око 2.980 грађана.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић задовољан је досадашњим одзивом грађана на масовну вакцинацију, али подсјећа да је за борбу против вируса корона управо у ово вријеме кључно да се постигне што већи обухват имунизације, посебно када долазе нови сојеви вируса који се много брже шире од претходних.

- Имамо податке да и у појединим земљама окружења и у Европи долази до погоршања епидемиолошке ситуације изазвано делта сојем вируса, а међу зараженима су више млађе особе, које углавном нису ни вакцинисане - рекао је Шеранић.

Он је навео да подаци из истраживања, као и подаци из земаља које имају висок обухват вакцинацијом, говоре да вакцинација са двије дозе значајно штити да се особа не зарази вирусом корона.

- У мањем проценту се може десити да се вакцинисана особа зарази, али је ефикасност вакцина у спречавању тежих облика ковида 19 изузетно висока - рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да Република Српска тренутно на располагању има довољно вакцина више произвођача, да се улажу сви капацитети у масовну вакцинацију, да су домови здравља, у складу са плановима и распоредима, организовали вакцинацију без заказивања и позивања, те апелује да грађани не оклијевају са вакцинацијом.

У саопштењу се наводи да је до сада у Републику Српску укупно испоручено више од 965.000 доза вакцина, од чега је већина набављена средствима Републике Српске.

Из Министартсва здравља и социјалне заштите подсјећају да домови здравља широм Републике Српске обавјештавају становништво о распоредима масовне вакцинације против ковида 19 без претходног заказивања, као и о распореду ревакцинације за оне који су већ примили прву дозу неке од пет доступних вакцина против вируса корона.

У саопштењу се наводи да се становници о могућностима за вакцинацију могу информисати и у здравственим установама које спроводе процес имунизације против вируса корона.

- Важно је и да здравствене установе и даље имају свакодневну проактивну улогу у организовању вакцинације и информисању грађана о процесу имунизације - навели су из Министарства здравља и социјалне заштите.

Из Министарства су истакли да се истовремено одвија и вакцинација приоритетних група грађана по пријавама у домовима здравља и Институту за јавно здравство Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је организована и вакцинација у привредним субјектима коју спроводе тимови Завода за медицину рада и спорта Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Унијом удружења послодаваца Републике Српске и Привредном комором Републике Српске.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске још једном позивају грађане да наставе са добрим одазивом на вакцинацију против вируса корона и на тај начин заштите своје здравље и допринесу што свеобухватнијој имунизацији становништва.