latinica  ћирилица
02/08/2021 |  16:01 | Аутор: СРНА

Цијене нафте стабилно расту

Цијене нафте стабилно расту, јер нафтни магнати вјерују да је вирус корона под контролом, оцјењују економски аналитичари.

Чак и уз раст нових заражених у САД, Азији и дијеловима Европе, аналитичари сматрају да би већа стопа вакцинације могла ограничити потребу за "тешким блокадама", које су умањиле потражњу за нафтом у прошлој години

На свјетским су тржиштима цијене нафте расле су и прошле седмице.

На лондонском тржишту цијена барела прошлоге седмице повећана је 1,8 одсто - на 75,40 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 2,6 одсто - на 73,95 долара.

Током јула цијена барела у Лондону повећана је 1,6 одсто - то је четврти мјесец заредом како расте, док је на америчком тржишту цијена барела остала непромијењена.

Раст цијена је уочљив захваљујући увјерењу трговаца да ће потражња за горивом и даље расти упркос ширењу делта соја короне због чега пријети ризик од увођења нових рестриктивних мјера и успоравања опоравка свјетске економије.

И замјеник руског премијера Александар Новак истиче да потрошња нафте расте широм свијета.

Нафтни комплекс поновно је анализирао ситуацију везану за корону и закључио да би потражња могла само "скромно да ослаби", односно "минијатурно" у односу на лањски пад потрошње, истиче Џим Ритербуш, предсједник у компанији "Ритербуш и асоцијације".

Очекује се да ће глобална тржишта нафте остати у дефициту, упркос недавној одлуци Организације земаља-извозница нафте и њених савезника да повећају производњу током остатка године.

Расту цијена погодује и податак да су залихе сирове нафте у САД прије седам дана пале за 4,1 милиион барела, што је посљедица пада увоза и производње.

Како процјењују економски портали, економски опоравак САД и даље је на добром путу, упркос расту броја новозаражених вирусом корона, објавила је америчка Централна банка.

Економски аналитичари процјењују да расту цијена погодују и потешкоће у преговорима између САД и Ирана о иранском нуклеарном програму, што би могло значити ново одгађање повратка иранске нафте на свјетско тржиште.