latinica  ћирилица
02/08/2021 |  18:42 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Додик: Српска не вјерује ни Западу, ни високом представнику

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска не вјерује ни високом представнику ни западном дијелу међународне заједнице, јер у протеклих 20 година није добила никакве приједлоге осим сталних захтјева да је казне.
Милорад Додик (Фото: riafan.ru) -
Милорад Додик (Фото: riafan.ru)

- Ниједна мјера коју су у БиХ предузели високи представник и Запад није била у корист Републике Српске - рекао је Додик у интервјуу за руску Федералну новинску агенцију.

Додик је рекао да је Република Српска од Запада добијала незнатну врсту помоћи искључиво у форми кредита, наводно због тога што су Радован Караџић и Ратко Младић били на слободи.

- Све што смо ми користили били су кредити које сада враћамо, нисмо добили никакву бесповратну помоћ или било шта што би нас, на неки начин, обавезивало. Из свих њихових изјава и потеза према нама за протеклих више од 20 година, логично је закључити да њихова политика води ка томе да Ррпублику Српску лише њених надлежности. Нема потребе да нам се то директно каже, јер је јасно видљиво - нагласио је Додик.

Он је рекао да су високи представници доносили законе искључиво на штету Републике Српске и ниједан од тих закона није био на штету муслимана, него само Србима.

Додик је навео примјер Уставног суда БиХ у којем сједи девет судија у Уставном суду, од којих су тројица странци, и који заједно са муслиманима чине већину и на тај начин доносе одлуке, док је са друге стране Савјет за провођење мира саопштио да је "неизвршавање одлука Уставног суда кривично дјело".

- На тај начин они су нама буквално везали руке и ноге, не остављајући нам никакве могућности да се боримо за своја права. Наметнули су нам диктатуру, а представници највиших органа власти и парламентарци без обзира што их је бирао народ постали су лака мета. Ако неко случајно није сагласан са ставом Запада, моментално буде подвргнут гоњењу, а ако не могу да га прогласе ратним злочинцем, онда га прогласе криминалцем и корупционашем - истакао је Додик.

Упитан да прокоментарише рад Хашког трибунала, Додик је нагласио да је очигледно да је то трибунал инквизиције са раније смишљеним планом да осуди све Србе, који су заузимали највеће позиције током рата у БиХ, што се и десило.

- Они и даље настављају то да раде. О томе колико је то политизован суд свједочи и мишљење судског вијећа приликом разматрања апелације Ратка Младића, у којем је један од судија /Матимба Нијамбе/ издвојио своје мишљење наводећи да су све квалификације злочина које су установљене раније - нетачне, између осталог и одредница "геноцид" - рекао је Додик.

Он је истакао да је судија Нијамбе била једини судија са правом на мишљење, док су остале судије, који су брижљиво бирани, реализовали политичке захтјеве САД и Запада да се демонизују Срби, ограничавајући им могућност да у свијету граде најбоље контакте са свима.

Додик је подсјетио да је Хаг осудио Биљану Плавшић, која није ни мрава згазила, на 11 година, док Насер Орић, који је убијао људе с посебном свирепошћу, чак је и вадио очи људима, о чему свједоче не само Срби, већ и Бошњаци, слободно хода по Сарајеву.

- То је сигнал од западног "слободног" свијета и доказ да пресуде из Хага имају искључиво политичких мотив - рекао је Додик.

На питање да ли је у перспективи могуће уједињење Српске са Србијом, те да ли ће у том случају Запад или Бошњаци кренути у оружани конфликт и да ли постоји ризик од интервенције НАТО-а, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да код Бошњака несумњиво постоји порив за освету и да они његују мит о томе да се Србима треба осветити за све што се, наводно, десило у протеклом рату.

- Међутим, историја је много сложенија, а чињенице о рату апсолутно другачије - констатовао је Додик, наводећи да су све политичке одлуке које је Запад доносио од 1995. године засноване на лажима које је ширио Си-Ен-ЕН.

Он је навео примјер да су ти западни медији тврдили да су Срби убили 300.000 Бошњака, да би се касније испоставило да је укупно страдало 90.000 људи, од који су 30 одсто Срби.

Када је ријеч о могућности уједињења Српске и Србије, Додик је одговорио да када би питали грађане на улици у Републици Српској - сви они би хтјели да Српска буде дио Србије.

- То је на емоционалном нивоу, а политичка реалност је таква каква је. Ако ме питате као политичара, онда ја, као већина, вјерујем да би то било исправно и праведно јер народ који чини апсолутну већину на овим територијама не може да трпи тортуру других. Апсолутно је логично да ће тај народ стремити ка својој матици како би са својим сународницима градио заједничку политичку и територијалну заједницу. Сматрам то потпуно нормалним. Међутим, неки тако не сматрају. Али ја мислим да се нико не може супротставити сличним тенденцијама - појаснио је Додик.

Он је навео примјер Њемачке која је стремила уједињењу и то и учинила након Хладног рата и рушења Берлинског зида.

- Поставља се логично питање - зашто то могу Нијемци из источе и западне Њемачке, а ми из Републике Српске и Србије не можемо? Који су то критеријуми, ако се посматра глобално? И како се Њемачка може противити нашем уједињењу, а сама сматра да она има на то право? Њемачка може рећи да је то била једна земља, али и ми смо били једна држава - нагласио је Додик.

Упитан да ли се може говорити о припремама за обојену револуцију, с обзиром на то да се у Бањалуци представници Запада састају са опозицијом и невладиним сектором, Додик је рекао да се стално врше неке припрема за тако нешто и да се тог курса придржавају Велика Британија, Њемачка и САД и њихови сателити из ЕУ и НАТО.

Он је подсјетио да су у Бањалуци евидентирани покушаји протеста, када је и власт одржала контрапротесте. Према његовим ријечима, тада су сви видјели да је било више људи који подржавају Републику Српску, него оних који су били спремни да уз помоћ неких перформанса направе глупост.

- Они никада неће одустати од сличних покушаја. Користили су смрт младића Давида Драгичевића, када су учесници групе "Правда за Давида" за његово страдање кривили "службу за безбједност Милорада Додика" да би надували цијелу серију лажних политичких прича, које су циркулисале цијелим свијетом као да се тако и десило. А, сада, нико о томе и не говори. Али готово годину дана свјетски медији били су фокусирни на једно, а то је да су им протести били једина информација из Бањалуке - рекао је Додик.

Он је напоменуо да се сада овим предметом бави Тужилаштво БиХ, али је поставио питање зашто се толико дуго истражује ако је све толико јасно?

- Овај случај је покушала да злоупотријеби британска и друге агентура да би га искористиле у јавној сфери - рекао је Додик, подсјетивши да у САД постоји закон према којем се онај ко на територији САД ради у интересу других земаља сматра тајним агентом.

Додик је упитао шта би било ако би страним агентима у Српској назвали на примјер неке невладине организације које добијају државна средства и подршку како би свргнули актуелну власт подстрекавајући протесте и кријући се, при томе, иза прича о демократији.

- Ако се томе успротивите криве вас за кршење људских права управо они који финансирају активности усмјерене на свргавање власти и дестабилизацију ситуације. Наравно, јака Русија се може томе супротставити али можете замислите како је нашој малој Републици у таквим околностима - рекао је Додик.