latinica  ћирилица
02/08/2021 |  18:45 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Економију Српске још јаче везати за Русију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је између Републике Српске и Русије успостављена добра сарадња и одлично узајамно разумијевање, те указао да је неопходно наставити економску сарадњу и учинити све да економија у Српској буде још јаче везана за Русију.
Милорад Додик (Фото: riafan.ru) -
Милорад Додик (Фото: riafan.ru)

- Република Српска је веома мала, да не кажем сиромашна економија за Русију, али ипак има шта да понуди. Треба размислити на који начин би могли да овдје развијемо комплементарну производњу, гдје би производи могли да се пласирају у самој Русији. То би за нас била огромна помоћ - рекао је Додик у интервјуу за Федералну новинску агенцију.

Он је указао да је неопходно изградити гасовод, али да је то глобално питање.

- У блиској будућности биће много пројеката на којима ћемо сарађивати - нагласио је Додик.

Додик је истакао да постоји много могућности за сарадњу Републике Српске и Русије и додао да је Српска веома захвална руској страни за разумијевање њене позиције.

Он је рекао да подржава политику Русије, која је усмјерена на јачање њене позиције на глобалном нивоу у свим сегментима и по свим питањима.

- Мислим да Русија не заступа политику конфронтације, него одлучно штити своје вриједности. Русија не спроводи политику експанзије, као што ради НАТО ширећи своје присуство у цијелом свијету. У сваком случају, Русија има право на заштиту неких својих позиција, на примјер као у Сирији гдје би да није било Русије до сада трајао страшни рат у којем терористи ИСИЛ-а користе најјезивије методе убијања људи - рекао је Додик.

Додик је рекао да разумије позицију Русије која стреми да сарађује са свима, као и политику Запада који се боји снажне Русије и који је из тог разлога организовао низ провокација, као на примјер у Украјини, те Русији увео санкције.

- Циљ Запада је да заустави развој Русије, која је, очигледно, показала способност за војни и технолошки напредак. Запад озбиљно брине због снажне Русије - то је савршено логично. Ако Русија стално трпи нападе Европе на њен суверенитет и начин живота, онда Русија мора себе да обезбиједи и заштити. То сматрам потпуно легитимним и исправним - истакао је Додик.

Он је указао да тако поступају и Американци, али поручио да то треба да раде на својој територији.

- Дође нама Американац и каже "ми штитимо свој начин живота". А, што га штитиш овдје? Како то ти штитиш амерички начин у Бањалуци? Како то да схватимо? То значи да ми овдје треба да уништимо свој, а прихватимо амерички начин живота, који се, као што сада видимо, сударио са великим проблемима и још није јасно како ће се то све завршити - рекао је Додик.

Додик је истакао да, захваљујући међусобној сарадњи, Србија и Русија подржавају једна другу у различитим ситуацијама, те су сада поново заједно на страни јачања међународног права.

- Русија и њен предсједник Владимир Путин инсистирају на поштовању норми међународног права, што је потврдило и посљедње засједање Савјета безбједности УН. А, за оно што су други донијели одлуку да злоупотријебе међународно право - једном ће им бити потребно испоставити рачун - рекао је Додик и подсјетио да су управо Русија и Кина захтијевале поштовање међународног права, за разлику од других земаља, које нису биле за завршетак мандата високог представника у БиХ.