latinica  ћирилица
02/08/2021 |  19:28 ⇒ 21:44 | Аутор: Агенције

Њемачка пооштрила мјере за улазак у државу

Министарство здравства Њемачке прописало је нове мјере које грађани морају испуњавати од 1. августа приликом уласка у ову државу, а односе се на тестирање као и сертификате којима ће грађани моћи доказати да су вакцинисани или се опоравили од корона вируса.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

Према новим мјерама, од 1. августа 2021. године све особе старије од 12 година мораће приказати потврду о томе да ли су негативни на вирус корона, да ли су преболовали или су вакцинисани против овог вируса.

Иако су се ови сертификати до сада односили само на грађане који у Њемачку долазе авионом, од 1. августа ове мјере важе и за путни, жељезнички и други саобраћај. Дакле, од сада ће се ово правило примјењивати на све врсте уласка у Њемачку.

Зашто се поново мијења пропис о уласку?

Како се наводи на страници Министарства здравља Њемачке, Савезна влада се одлучила на увођење додатних мјера приликом уласка у земљу како би се смањио ризик од заразе.

- Уз вакцине је лакше путовати. Сви који улазе у земљу а имају више од 12 година морају бити у могућности доставити једну од потврда које ће се од сада тражити на границама - саопштили су из Министарства.

Је ли брзи тест довољан за обавезно тестирање при уласку?

Министарство здравља Њемачке нагласило је на званичној страници да је брзи антигенски тест довољан и према новим правилима за улазак у ову земљу.

Грађани у Њемачку могу ући с негативним резултатом пи-си-ар или брзог антигенског теста. У случају антигенских тестова, он може бити стар највише 48 сати, а PCR тестови 72 сатa.

Када је ријеч о дјеци млађој од 12 година, према новим мјерама, није потребан никакав раније наведени сертификат за улазак у Њемачку.