latinica  ћирилица
02/08/2021 |  20:30 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Законитост аката НСРС оцјењује једино Уставни суд Српске

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас да једино Уставни суд Српске може преиспитивати законитост Закона о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

- Сматрам да Уставни суд не може да пронађе на том плану ништа незаконито, јер је акте донијела Народна скупштина која је је легално и легитимно тијело Српске - рекао је Петковић Срни поводом позива СДА да ОХР стави ван снаге овај закон.

Он је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић годинама гледа да се додвори високом представнику и оствари своје коначне циљеве међу којима је најопаснији укидање Српске.

Петковић је изразио увјерење да нелегитимно изабрани високи представник у БиХ Кристијан Шмит неће подлећи тим притисцима.

Он каже да не сумња да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске дати све од себе да сруши Закон о непримјењивању одлуке високог представника и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.

- Међутим, они морају бити свјесни да сваким притиском на судове и на високог представника само чине да БиХ има још мање и тиме не поспјешује суживот. Они морају бити свјесни да Бошњаци нису једини народ у БиХ - поручио је Петковић.

Предсједништво СДА позвало је ОХР да стави ван снаге Закон о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ, а који је недавно усвојила Народна скупштина Српске.

Из ове странке наводе да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, као и правни тим СДА, предузети све неопходне активности како би овај и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.