latinica  ћирилица
02/08/2021 |  21:19 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

ГП Јазавац припрема представу "Бањалука"

У Градском позоришту Јазавац данас је одржана прва проба за представу "Бањалука" под редитељском палицом Николе Бундала, студента режије на Факултету драмских уметности у Београду, саопштено је из овог позоришта.
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац) -
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац)

Како се наводи у саопштењу, премијера представе планирана је за почетак октобра.

- Представа "Бањалука" настаје по текстовима аутора који су рођени, живјели или још увијек живе и стварају у Бањалуци - Николе Коље Пејаковића, Тање Шљивар и Армине Галијаш, Жељка Стјепановића, Лане Басташић, Радмиле Смиљанић и Виде Давидовић, која је уједно и драматург представе - наводе из Градског позоришта Јазавац.

У представи играју Наташа Иванчевић, Драгана Марић, Белинда Стијак, Наташа Перић, Данило Керкез, Бојан Колопић и Александар Руњић.

Сценограф Драгана Пурковић Мацан, костимограф Ивана Ристић, а за музику је задужен Петар Билбија.

- Теме које текстови обрађују нису специфичне само за Бањалуку. Могле би се, без проблема, поставити и играти било гдје у свијету. Али у овој представи биће обрађене из угла ауторске екипе која ради и ствара у Бањалуци, Крајини и Републици Српској - наводе из Градског позоришта Јазавац.

Из овог позоришта додају да су текстове писали људи који су рођени у Бањалуци па их је пут одвео широм планете, људи који су се вратили у Бањалуку и они који не желе да се врате, неки од њих су рођени на другом мјесту, али су дио своје каријере провели у Бањалуци, а неки су од рођења везани за Бањалуку. Исти је случај и са ауторским тимом: глумцима, редитељем, сценографом, костимографом, композитором. Отуд и шест тематски, социјално, друштвено, политички или какогод различитих текстова од којих очекујемо шест жанровски различитих прича у представи "Бањалука" - наводе из Градског позоришта Јазавац.

Желећи да на сцени Градског позоришта Јазавац наставе да развијају аутентичан израз и у овој представи, ангажовали су младог редитеља Николу Бундала, рођеног Бањалучанина који је један од најперспективнијих студената режије на Факултету драмских умјетности Београд.

- Жељели смо да у комплетном ауторском тиму имамо сараднике који годинама раде са Јазавцем и знају шта ова прича значи нашем позоришту и Бањалуци - наводе из ове културне установе.

Из овог позоришта додају да су, желећи да наставе праксу ангажовања младих сарадника и овај пут су са њима студенти Академије умјетности у Бањалуци, студент продукције Никола Ђаковић и студент режије Стефан Томић, који ће бити ангажовани у раду на овој представи.