latinica  ћирилица
02/08/2021 |  21:44 | Аутор: sputniknews.com

Њемачка: Празне полице у Лидлу, ДМ-у, Росману...

Празне полице у Лидлу, ДМ-у, Росману и другим трговинама у Њемачкој подсјећају на вријеме кад су трговине имале проблема с набавком артикала због локдауна.
Њемачка: Празне полице у маркету (Фото: REUTERS/Alvin Baez) -
Њемачка: Празне полице у маркету (Фото: REUTERS/Alvin Baez)

Купци се питају што се догађа, а трговци поручују како имају проблема с испоруком робе.

Неколико је узрочника који отежавају испоруку. Прије свега, пандемија короне.

Због хигијенских мјера које се морају поштовати ​​како не би дошло до избијања вируса, производња у Кини је успорена, јавља њемачки РТЛ.

На празне полице у неким трговинама утицала је и поплава у Њемачкој. На подручју Рајн-Мајн округа у неким пословницама Росмана, Лидла и ДМ-а недостају артикли, а трговци од купаца траже стрпљење.

Према писању медија, у трговини Кауфланд, многи производи тренутно нису доступни из "техничких разлога". Посебно недостају производи попут шампона, тоалетног папира, пасте за зубе, углавном артикли које људи свакодневно користе.

Многа складишта трговина у поплавама погођеним регијама су поплављене, због чега је логистика стала. То утиче на комплетан ланац снабдијевања. Међутим, хаос не узрокују само екстремне послљедице олује, већ и глобална контејнерска криза.

Шефови у Кику и Росману већ су упозорили да ће купци морати да се припреме за празне полице, а ускоро и за раст цијена.

Разлог је тај што се роба складишти у лукама у Азији, у неким случајевима недостају важни транспортни контејнери, а њемачки трговци сада купују многе производе из Азије. Велики контејнерски бродови обично превозе робу преко океана у Њемачку.

Други проблем је тај што су мјеста за доставу потпуно попуњена, као и контејнери. Роба је остављена произвођачима и не може да се преузме. Будући да потражња стално расте, а понуда се смањује, повећавају се и трошкови превоза.

- Недостатак теретних капацитета и контејнера има значајан утицај на њемачку трговину - објашњава Раул Росман, представник ланца дрогерија Росман.

Фолкер Трајер, шеф трговачко-индустријске коморе Њемачке, упозорава да ће се држава суочити са значајним проблемима.