latinica  ћирилица
03/08/2021 |  07:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Скоро 30 одсто Европљана не може да оде на љетовање

Око 28 одсто Европљана не може да приушти себи недјељу дана одмора ван мјеста пребивалишта, а тај број расте на чак 60 процената међу сиромашним радницима, показује истраживање Европске конфедерације синдиката (ЦЕС).
Љетовање - Фото: РТРС
ЉетовањеФото: РТРС

Ти радници, чији су приходи испод прага сиромаштва, односно мањи од 60 одсто просјечне плате, најлошије пролазе у Грчкој, гдје њих 88,9 одсто не може да оде на љетовање, наводи се у студији.

Слиједе Румунија са 86,8 одсто и Хрватска са 84,7 одсто, преноси СееБиз.

На четвртом мјесту је Кипар са 79,2 одсто, испред Словачке са 76,1 одсто.

Конфедерација истиче да су неједнакости између најсиромашнијих радника и оних других када је ријеч о одмору порасле у протеклој деценији у 16 земаља чланица.

Највеће разлике у могућности одласка на одмор између радника с приходима нижим од просечне плате и осталих радника су у Хрватској, Грчкој, Бугарској, Чешкој, Француској и Румунији.

Повећање неједнакости "показује да корист привредног раста у Европи у протеклој деценији није распоређена равномјерно", каже помоћница генералног секретара ЦЕС Естер Линч.

ЦЕС се залаже за побољшање предлога европске директиве који треба да повећа најниже плате у ЕУ, а о којем ће Европски парламент расправљати након љетне паузе.

Синдикална конфедерација се залаже за увођење "прага достојанства" који ће гарантовати да законом дефинисане минималне плате не могу бити мање од 60 одсто просјечне плате, односно мање од 50 одсто просјечне плате у било којој земљи чланици.

Тренутно је у 17 земаља чланица ЕУ минимална законом гарантована плата нижа од 60 одсто националне просјечне плате, истиче ЦЕС.

ЦЕС заступа 45 милиона чланова 89 националних синдикалних организација у 39 европских земаља и 10 европских синдикалних федерација.