latinica  ћирилица
03/08/2021 |  08:27 ⇒ 08:49 | Аутор: РТРС

Нишвил џез фестивал од 6. до 15. августа (ВИДЕО)

Од 6. до 15. августа у Нишу ће бити одржан чувени Нишвил џез фестивал. Организатори најављују богат програм за љубитеље музике, али и других умјетности, а манифестација ће бити одржана уз поштовање епидемиолошких мјера.
Нишвил џез фестивал (фото: facebook.com / NisvilleJazzFestival) -
Нишвил џез фестивал (фото: facebook.com / NisvilleJazzFestival)

Музика, плес и добро расположење у центру Београда само су назнака добре забаве која очекује посјетиоце Нишвил џез фестивала у Нишу. Петнаест бина, 250 музичких, позоришних, филмских и стрип програма уз учешће више од 800 извођача– лична су карта овогодишњег издања Нишвила.

Главни програм биће одржан од 12. до 15.августа, али фестивалска дешавања почињу већ 6. августа позоришним програмом.

- Од 11. августа стартује Нишвил муви самит са стотинак филмова, затим „Пријатељи Шабану“ 10. и 11. августа, а од 12. до 15. је ватромет свих дешавања на Тврђави, гдје ћемо имати дупли мејн стејџ, шест бендова по дану - изјавио је директор Нишвил џез фестивала Иван Благојевић.

Иако је овогодишњи буџет смањен, а поједини планирани учесници због болести отказали учешће, Нишвил је и ове године у самом европском врху, а у програму ће учествовати бројни музичари свјетског угледа.

- Издвојио бих наступ Дерила Џонса, басисту „Ролинстонса“, који ће специјално из Лос Анђелеса доћи на Нишвил, практично је добио четири слободна дана од Мика Џегера и наступиће у свом фаху. Иначе. он је свирао са Мајлсом Дејвисом, тако да му је свирање са „Ролинстонсима“ мало досадна забава, јер мора да свира са два прста, како каже, за разлику од ситуације када је свирао са великанима џеза. Ту је Гери Хазбенд, бубњар Џона Меклафина, Стенли Џордан који ће свирати програм Џимија Хендрикса, а и изгледаће као Џими Хендрикс - додао је Благојевић.

На Нишвилу ће насупити и Џипси Кингси, Ентони Би и Горан Бреговић, коме ће бити уручена награда „Шабан Бајрамовић“ , за фузију џеза са етно-музиком. Награду за животно дјело добиће Јова Радовановић из „Седморице младих“. Овај састав нашао се и у Гинисовој књизи рекорда – као ансамбл који је 33 године свирао заједно без прекида.

- Јова Радовановић је специфичан и због својих позоришних аспеката и могућности комуникације, тако да је, свирајући диксиленд у почетку, а касније користећи своје глумачко умијеће, популарисао џез и као кларинетиста и као саксофониста - каже Благојевић.

Наступиће и музичари који учествују у пројекту РОЈАЗЕ, који подржава програм Европске уније „Креативна Европа".

- Ради се о пројекту који заправо значи „Роми џезирају Европом“. То је пројекат који је настао у Француској, а обухвата Француску, Србију и Белгију, настао је од стране љубитеља музике са подручја Балкана, који су прије 15 година оформили један фестивал који се зове „Велкам ин Цигани“, и налази се на југу Француске. Ове године нам је била идеја да у двогодишњем пројекту спојимо и прикажемо публици све те три државе и могућност да се кроз ромску музику популаризује једна страна џеза која до сада није била толико позната - истакла је Јована Милић, координатор пројекта РОЈАЗЕ за ЕУ.

На Нишвилу ће учествовати и популарни извођачи са домаће музичке сцене који гаје и нешто другачији звук. Међу њима је и „Севдах бејби“.

Једна од „посластица“ фестивала биће и премијера мјузикла „Фантом из опере“.

Правила која су важила на Егзиту, важиће и на Нишвилу – посјетиоци ће морати да покажу потврду о вакцинацији или негативан налаз теста на корону, а уколико их немају – биће обезбијеђени брзи тестови на самом улазу, по приступачној цијени.

Колико ће бити забавно на Нишвилу, показао је састав Џезисад комбо и плесачи београдске школе џез плеса „Свинг енд рол“, који су на београдском Тргу републике пролазницима приуштили несвакидашњи угођај.