latinica  ћирилица
03/08/2021 |  09:07 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Инспектори издали 104 прекршајна налога у вриједности од 129.000 КМ

Републичка пољопривредна инспекција обавила је 108 контрола промјене намјене пољопривредног земљишта, са акцентом на земљиште на коме је вршена експлоатација шљунка, при чему је издала 104 прекршајна налога у вриједности 129.000 КМ.
Експлоатација шљунка - Фото: РТРС
Експлоатација шљункаФото: РТРС

Имајући у виду пријаве грађана о нелегалној експлоатацији шљунка у сливу ријеке Босне, овим контролама је првенствено обухваћено пољопривредно земљиште дуж тока ријеке Босне у регији Добој, односно од Добоја до Шамца, укључујући контроле на подручју Бијељине, Требиња, Бањалуке и Приједора.

У првој фази контролом су обухваћене шљункаре, односно правна лица која се баве експлоатацијом, одлагањем и продајом шљунка, посебно на подручју од Добоја до Шамца, дуж тока ријеке Босне, гдје су контролисане све шљункаре, укупно њих 18, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

У овим контролама утврђено је да су субјекти на површини од 614.222 метра квадратна, без прибављања пољопривредне сагласности, промијенили намјену пољопривредног земљишта, те им је рјешењем инспектора наложено да прибаве пољопривредну сагласност уколико је то могуће на том мјесту или да се исто врати у првобитно стање.

Очекивани износ накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта износи 1.174.147 КМ.

У другој фази предмет контрола су биле појединачне парцеле правних и физичких лица, на којима је утврђено да је извршена промјена намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

У овим контролама инспекција је забранила кориштење пољопривредног земљишта укупне површине од 480.406 метара квадратних у сврху експлоатације шљунка или друге непољопривредне сврхе, до прибављања пољопривредне сагласности или враћања у првобитно стање.