latinica  ћирилица
03/08/2021 |  09:22 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Случај Цимановске потресао ОИ у Токију

Међународни олимијски комитет саопштио је данас да чека извјештај Бјелоруско националног олимпијског комитета у вези са случајем спринтерке Кристине Цимановске, након што је покренута истрага овог случаја који је потресао Олимпијске игре у Токију.

Цимановска се склонила у Амбасаду Пољске у Токију, дан након што је одбила да се укрца у авион по наредби свог тима на лет за Минск. Варшава јој је понудила хуманитарну визу.

Портпарол МОК-а Марк Адамс рекао је новинарима да су представници Комитета јуче два пута разговарали са Цумануском, да је она на безбједном мјесту и да ово тијело мора да зна све чињенице прије него што предузме друге радње.

- Очекујемо и тражили смо извјештај Националог олимпијског тима Бјелорусије. Желимо данас тај извјештај, одлучили смо да покренемо формалну истрагу. Потребно је да утврдимо све чињенице и да саслушамо све актере - рекао је он, додајући да МОК и даље прикупља чињенице и информације.

На питање да ли ће одлука МОК-а о том питању бити донијета током Игара Адамс је рекао да није могуће процијенити колико дуго ће истрага трајати.

- Очигледно је потребно вријеме, морамо ући у суштину ствари, не знам колико ће то трајати - рекао је он.

Цимановска, која је требало да се такмичи у трци на 200 метара, рекла је да је у недјељу изведена из своје собе у олимпијсом селу и пребачена на аеродром да се укрца у авион за Минск након што је критиковала своје тренере.

- Ми смо, такође, контактирали Олимпијски комитет Пољске. Разговарали смо о томе шта МОК може да уради за њену будућност, што се тиче спорта и о њеном доласку у Варшаву, ако она заиста одабере Пољску као коначну дестинацију - рекао је Адамс.