latinica  ћирилица
03/08/2021 |  09:53 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Старовић: Ситуација у БиХ не може и неће бити одржива

Ситуација у БиХ не може и неће бити одржива на дужи период, али је битно да се не дозволи било каква врста ескалације, оцијенио је државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић.
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs) -
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs)

Старовић сматра да се то што се нелегално изабрани високи представник за БиХ Кристијан Шмит захвалио свом претходнику Валентину Инцку на покретању закона о забрани негирања геноцида не може оцијенити као пријатељски гест.

Он је додао да је рано говорити да ли је Шмит дошао као пријатељ, као што каже, те навео да ће се Србија на основу извјештаја, које је предсједник Србије Алексадар Вучић најавио да ће први пут тражити од високог представника у складу са Дејтоном, одредити према његовом дјеловању.

Старовић је изразио бојазан да на Западу не постоји довољно свијести о запаљивости ситуације у БиХ, те додао да су се многи прерачунали да ће своје циљеве моћи да остваре наметањем одлука против јасно исказане воље читавог народа који је и конститутиван у БиХ.

Он је за ТВ Тањуг рекао да Инцков закон није допринио изградњи суживота у БиХ, да тај потез није спонтан већ пажљиво осмишљен и промишљен, и да су чак и Инцко и они са којим се консултовао били свјесни посљедица које су услиједиле.

Старовић сматра добрим то што постоји високо сагласје у парламенту Републике Српске, те је изразио наду да ће се такво дјеловање очувати и дати снагу политичком гласу Бањалуке.

На питање шта Београд може да учини и помогне Републици Српској, као и у смиривању тензија, Старовић каже да је најважније задржати принципијелне ставове који недвосмислено говоре да Србија подржава територијални интегритет БиХ из Дејтонског споразума, што укључује и неповредивост постојања Републике Српске.