latinica  ћирилица
03/08/2021 |  10:17 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Србима још није обновљена имовина нити враћено пољопривредно земљиште

И послије четврт вијека од хрватске војне акције "Олуја" у Хрватској још није обновљена уништена српска имовина нити је враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима, саопштио је Комесаријат за избјеглице Србије поводом 26 година од ове акције.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Хрватска није спровела Уставни закон о правима националних мањина којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у органима државне управе, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама, а једно од важних неријешених питања су и доспјеле, а неисплаћене пензије, навео је Комесаријат.

Хрватска војна акција "Олуја" у којој је са вјековних огњишта из Хрватске протјерано више од 200.000 Срба, један је од најтежих и најтужнијих дана за српски народ

Комесаријат у саопштењу наводи да је то дан за сјећање, за парастосе и помене, за паљење свијећа и туговање за више од 1.700 погинулих и несталих, од којих се за 770 ни дан данас не зна гдје им је гроб.

У саопштењу се подсјећа да је грађански рат 90-тих година прошлог вијека на простору некадашње Југославије довео до егзодуса великог броја избјеглица у Србију, гдје је уточиште потражило готово 618.000 Срба из Хрватске и БиХ, а након бомбардовања 1999. и више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

Српско народно вијеће у Хрватској, наводи се у саопштењу, сваке године, на жалост, биљежи повећање броја случајева говора мржње и насиља на основу етничке припадности, као и повећан број оштећивања сакралних објеката и српске имовине.

Комесаријат за избјеглице Србије напомиње да континуирано ради како на стамбеном збрињавању тако и економском оснаживању избјеглица и интерно расељених лица.

У доба највећег прилива избјеглица 60.000 људи било је смјештено у 700 колективних центара, који су сви осим једног затворени.

Из буџета Србије и обезбијеђених донаторских средстава стамбено је збринуто 24.481 породица /додјелом 4.374 сеоска домаћинства, 13.731 пакета грађевинског материјал, 643 монтажне куће, додјелом 5.733 стамбених јединица, а економски оснажено је 21.905 породица/.

У саопштењу се подсјећа да је кроз Регионални стамбени програм, који је у пуном замаху, до сада кров над главом обезбиједило готово 5.825 породица, завршене су зграде у 36 локалних самоуправа, а градилишта су отворена у још 20 општина и градова.

Усељен је 1.941 стан, додијељено 2.004 пакета грађевинског материјала, изграђено 305 монтажних кућа и купљено 1.575 сеоских домаћинства за избјеглице из БиХ и Хрватске.

Кроз преговоре са донаторима и партнерима на овом Програму, Комесаријат је обезбиједио средства за додатних 1.900 стамбених рјешења за избјеглице.

Комесаријат је истакао да се не смију заборавити неријешена отворена питања која отежавају постизање трајних рјешења за избјегличку популацију, као и стамбене потребе и нерешена друга питања за више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.