latinica  ћирилица
03/08/2021 |  10:45 ⇒ 10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Сjеверна Кореја ратним резервама рјешава несташицу хране

Сјеверна Кореја ослобађа хитне војне резерве риже, јер се несташица хране погоршава пошто топлотни талас и суша додатно отежавају снабдијевање у земљи.

Економија земље већ дуже вријеме је угрожена због пандемије ковид-19, а иако нису пријављени епидемија глади и друштвени нереди, аналитичари очекују даље погоршање стања са храном у Сјеверној Кореји до јесење жетве, преноси АП.

Национална обавјештајна агенција Јужне Кореје (НИС) саопштила је на састанку парламентарних одбора иза затворених врата да Пјонгјанг дистрибуира рижу резервисану за ратну употребу становништву које је остало без хране, радницима и сеоским заједницама, потврдили су јужнокрејски парламентарци.

Како наводи агенција, НИС је, на основу изјава појединих сјевернокорејских парламетараца, објавио да су топлотни талас и суша уништили рижу, кукуруз и друге усјеве и проузроковали помор стоке у Сјеверној Кореји, а овој земљи је у просјеку потребно око 5,5 милиона тона хране за потребе својих 26 милиона људи, али јој тренутно недостаје око милион тона.

Цијена риже, најважнијег усјева у Сјеверној Кореји, се удвостручила од почетка ове године, а након кратке стабилизације, у јулу је дошло до новог раста, док власти покушавају да контролишу цијену житарица на које је становништво најосјетљивије.

Сјеверна Кореја је имала сличне несташице хране протеклих година прије пандемије, али су тада њене потребе задовољене шверцом риже и других житарица преко пропусне границе земље с Кином.

Стална затварања граница на сјеверу због пандемије учинила су у посљедње вријеме изузетно тешким таква кријумчарења што је погоршало овогодишњу несташицу хране.

Најновија процјена јужнокорејских обавјештајаца долази након што је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун признао да се његова земља суочава са "најгором кризом" због пандемије и других потешкоћа, па чак и могуће несташице хране.