latinica  ћирилица
03/08/2021 |  10:50 ⇒ 10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

СНВ: У сјећању на "Олују" сјетити се и жртава другог народа

Српско народно вијеће саопштило је данас да ће у име српског народа у Хрватској годишњицу "Олује" обиљежити као и до сада, сјећањем на страдање српског народа, али указују и да се том приликом не смију заборавити страдања хрватског народа.
Олуја - Фото: РТРС
ОлујаФото: РТРС

- Признаваћемо страдање другог народа као што очекујемо да наше буде признато - наводи СНВ и додаје да је запањујућа, а неријетко и застрашујућа упорност којом величамо своје, а обезличујемо туђе страдање.

Та упорност којом одбијамо да признамо туђе, а очекујемо да признају наше страдање, нас спречава да урадимо оно што и сва цивилизована друштва, народи и државе раде, наводи СНВ.

СНВ подсјећа да су прије 30 година започели ратни распад заједничке југословенске државе и рат у Хрватској и да тим поводом треба рећи да су Хрвати који су живјели на подручјима са српском већином, након успостављања Републике Српске Крајине, убијани, премлаћивани, злостављани, противправно затварани, застрашивани и протјеривани, а њихове куће или узурпиране или уништаване, а цркве скрнављене, пљачкане и рушене.

Тим поводом, такође треба рећи да су сличну судбину имали Срби који су живјели у хрватским градовима или на подручјима под контролом Владе Хрватске.

СНВ подсјећа да је прије 26 година започела акција "Олуја", која је након, обимом мање, али по посљедицама једнаке акције "Бљесак", проузроковала историјски егзодус Срба с подручја западне Славоније, Баније, Кордуна, Лике и сејверне Далмације.

Њих преко 300.000 морало је напустити домове, наводи СНВ и додаје да су "највиши представници државе због тога изражавали нескривено задовољство и ликовање".

Срби који су остали, додаје СНВ убијани су и премлаћивани како за вријеме "Олује" тако и данима, мјесецима и годинама након ње.

У саопштењу додаје да се, "на простору бивше Југославије, 30 година од почетка рата и 26 година од његовог завршетка у Хрватској, ратује комеморативним политикама сјећања".

- Свако има своје сјећање, своје комеморације и своју политичку употребу ратних страхота и ратних страдања. Ријетко се сјећамо страхота које су прошли други и страдања која су се догодила другима".