latinica  ћирилица
03/08/2021 |  11:39 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

У Музеју Семберије изложба "Пруга без повратка"

Изложба "Пруга без повратка" биће отворена у Музеју Семберије у Бијељини у четвртак, 5. августа, поводом градске славе Светог Пантелејмона.
Пруга без повратка - Фото: СРНА
Пруга без повраткаФото: СРНА

- Садржај изложбе чине бројне фотографије, архивска грађа и експонати из фундуса Музеја Семберије, као и они које су нам за ову прилику уступили наши суграђани, некадашњи службеници жељезнице или њихови потомци - саопштено је из Музеја.

Аутори изложбе су кустоси Музеја Семберије Тања Лазић, Сњежана Антић и Дејан Ћосић, чија је жеља да подсјете јавност на непун вијек семберске жељезнице и значај који је у том периоду имала за овај крај.

Овим се Музеј придружује и обиљежавању Европске године жељезнице и промоцији и унапређењу овог еколошког, удобног и сигурног начина путовања.

Прве трачнице у Семберији положила је Аустроугарска 1916. године од тадашње Босанске Раче до Бијељине, а затим до Угљевика, за ефикаснији транспорт "земаљских добара" и мрког угља из угљевичког рудника.

Путнички саобраћај на истој дионици успоставља се по окончању Првог свјетског рата, а 1950. године повезују се једним непрекинутим колосијеком градови Бијељина и Шид у Србији.

Изградњом Термоелектране "Угљевик" 1979. године укида се пруга Мезграја-Бијељина, крак за Угљевик је престао са радом већ 1967. године, док је дионица Бијељина-Шид угашена 2005. године.

Изградњом нове аутобуске станице на некадашњем земљишту жељезничке станице у Бијељини ове године уклоњени су посљедњи трагови жељезнице у Семберији.

Отварање изложбе је у 20.00 часова, а поставка ће у Музеју остати до 5. октобра.