latinica  ћирилица
03/08/2021 |  11:56 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против судије бањалучког Основног суда

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва подигло је оптужницу против судије бањалучког Основног суда Небојше Пејовића и предложило да му се забрани вршење овог позива.
Основни суд Бањалука - Фото: РТРС
Основни суд БањалукаФото: РТРС

Оптужница терети Пејовића да је 31. децембра 2019. године, поступајући као судија Основног суда у Бањалуци, на рочишту ради продаје некретнина - четири стана у Бањалуци и једног пословнг простора, те викенд куће са двориштем у мјесту Ивањска, које су биле предмет извршења, у намјери да понуђачу, адвокату С.В. прибави имовинску корист, спријечио остала четири понуђача да учествују у јавном надметању.

Образложење је било да они нису уплатили обезбјеђење за све некретнине које се продају, иако су уплатили максималан износ обезбјеђења од 10.000 КМ за учешће у јавном надметању, саопштено је из Републичког јавног тужилаштва.

Након отварања јавног надметања, осумњичени је понудио на продају заједно све наведене некретнине за укупан износ од 283.400 КМ, односно за једну половину њихове процијењене вриједности у извршном постпку, не дозовољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача.

Осумњичени је утврдио да само понуђач адвокат С.В испуњава услове за учешће на надметању и након што је прихватио понуђени укупан износ за све непокретности, донио је незакониту одлуку - закључак којим се некретнине продају понуђачу за износ од 283.400 КМ, односно за половину њихове процијењене вриједности, утичући својим поступањем на умањење износа.

Оптужница га терети и да је од оштећеног, чији су иницијали С.Х, затражио, а 21. априла ове године и примио новчани износ од 1.000 евра да би користећи утицај судије гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима, који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев за упис у судски регистар.

Пејовићу је на терет стављено кривично дјело повреде закона од стране судије или јавног тужиоца и трговине утицајем, а предложено је да му буде изречена мјера безбједности забрана вршења позива, дјелатности или дужности.

Оптужница је прослијеђена судији за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци.