latinica  ћирилица
03/08/2021 |  12:23 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Грчку захватио врели талас, један од најгорих у новијој историји земље

Грчка се тренутно суочава са једним од најгорих топлотних таласа у новијој историји земље, а власти су и даље у великој приправности да се ухвате у коштац са свим проблемима који би могли настати усљед временских непогода.
Грчку захватио врели талас (фото: Mstyslav Chernov / Wikipedia) -
Грчку захватио врели талас (фото: Mstyslav Chernov / Wikipedia)

Врућина од јуче, која ће сигурно бити и сутра, изузетно је тешка у цијелој земљи, чинећи могућност пожара стварном пријетњом за цијелу земљу, али најгоре од овог топлотног таласа тек слиједи, пише "Грик рипортер".

Очекује се да ће вишедневни врели талас достићи врхунац ове седмице, пошто маса врелог ваздуха, који се креће из Африке, и даље носи високу температуру у јужну Италију, Грчку, Турску и Кипар.

Највиша температура ваздуха јуче и данас достиже од 43 до 45 степени Целзијуса у многим дијеловима земље, а очекује се чак и 46 и 47 степени Целзијуса у неким подручјима која су посебно склона врућинама, посебно у регионима Тесалије и Стереје.

Температура током ноћи такође ће остати висока, посебно у урбаним подручјима, повећавајући проблеме становништву, јер ће бити тешко спавати, пише лист.

Очекује се да ће се изузетно топло вријеме које је почело превладавати у Грчкој прошле седмице наставити до четвртка, 5. августа, након чега ће нижа температура ситуацију учинити знатно подношљивијом.

Власти у Грчкој савјетују крајњи опрез и упозоравају на велики ризик који топлотни талас представља за становништво.

Грчка је, такође, позвала грађане да ограниче употребу електричних уређаја од 13.00 до 15.00 и од 18.00 до 22.00 часа због ризика од нестанка струје због превелике потрошње.

- Услови за електроенергетски систем су без преседана, јер се очекује да ће потрошња у наредним данима достићи врхунске нивое због врло високе температуре. Из тог разлога, координација различитих тијела произвођача електричне енергије на највишем нивоу је неопходна како би се осигурало несметано снабдијевање потрошача током екстремних временских прилика - саопштило је грчко Министарство енергетике.

Савјет јавности, посебно веома младим, веома старим лицима и угроженим групама, је да предузму мјере како би се заштитили од врућине, да користе вентилаторе или климу за хлађење, избјегавају физичке вјежбе на отвореном, сунчање и богату храну, а савјетују се лагани оброци од воћа и поврћа.

Стручњаци, такође, препоручују туширање млаком водом, као и хладне облоге на глави и врату.

Људима се, такође, савјетује да приликом изласка на отворено пију велике количине воде и воћних сокова, да избјегавају алкохол, да носе шешир и сунчане наочаре и широку одјећу од природних материјала.

За мале бебе се савјетује да им се, осим млијека, дају додатне течности.

Власти у Грчкој, такође, упозоравају да старије чланове породице не треба остављати саме на дуже вријеме.

Опасност од пожара је изузетно велика за све регионе у Грчкој, а јавности се строго савјетује да избјегава све активности које могу довести до случајних пожара, попут спаљивања биљног отпада, роштиљања или употребе машина које стварају варнице.