latinica  ћирилица
03/08/2021 |  13:09 ⇒ 13:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Љиљана Благојевић добитница награде "Павле Вуисић"

Глумица Љиљана Благојевић добитница је овогодишње награде "Павле Вуисић" за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима, саопштено је данас из Удружења филмских глумаца Србије.
 - Фото: B92
Фото: B92

Награду, која се састоји од плакете са ликом Павла Вуисића, монографије и документарне филмске историје о добитнику, биће по традицији уручена на отварању Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма "Филмски сусрети" у Нишу.

Благојевић је на филму дебитовала 1978. године епизодном улогом у филму "Бошко Буха" редитеља Бранка Бауера, а своју прву главну улогу остварила је у филму Емира Кустурице "Сјећаш ли се Доли Бел" из 1981 године.

До сада је снимила више од 50 филмова.

Године 1996. постала је првакиња драме Народног позоришта у Београду, а на сцени је одиграла преко 60 улога из класичног и савременог репертоара.

Тренутно ради на снимању филма и серије "Хероји Халијарда" редитеља Радоша Бајића, а појављује се и у предстојећој криминалистичкој серији "Кљун" Јелене Гавриловић и Уроша Томића.

Добитница је бројних награда и признања на овим просторима, међу којима су Награда Жанка Стокић, Сергеј Бондарчук, Царица Теодора, Награда Јоаким Вујић, Златни беочуг и Златна антена.