latinica  ћирилица
03/08/2021 |  13:18 ⇒ 13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Веритас: Хрватска и даље слави "Олују"

Документационо-информациони центар Веритас на својој евиденцији има 1.877 имена Срба погинулих и несталих током и након хрватске војне операције "Олуја", која се у Хрватској 4. августа слави као државни празник.
Документационо-информациони центар "Веритас" - Фото: РТРС
Документационо-информациони центар "Веритас"Фото: РТРС

Од тог броја је 1.228 (65 одсто) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година, истиче се у саопштењу те невладине организације, поводом 26. годишњице "Олује".

Међу жртвама се налази 553 (29 одсто) жене, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, што представља један од "црних" рекорда грађанског рата 1990-их година на просторима претходне Југославије, напомиње се у саопштењу.

Веритас прецизира да је од укупног броја жртава до сада расвијетљена судбина 1.185 лица, док се на евиденцији несталих води још 692 (37 одсто) лица, од чега 526 (78 одсто) цивила, међу којима 266 (51 одсто) жена.

Око 1.500 припадника Српске војске Крајине преживјело је заробљавање, око 3.200 старих и немоћних, који нису хтјели или нису могли напустити огњишта, на силу су интернирани у логоре за цивиле, наводи се у саопштењу и подсјећа да је Крајина "опустошена, опљачкана, па порушена и запаљена", као и да нису били поштеђени ни црквени, културни, историјски српски, као ни антифашистички споменици.

- Иако је било очигледно да је хрватска власт предузела ову агресију због оптирања територије без српске већине која је на њој живјела, Савет безбједности УН, осим "снажне осуде хрватске војне офанзиве великих размјера" (Р 1009/95), није донио, ни овога пута, било какве казнене мјере против агресора - указује "Веритас" и додаје:

- Умјесто да Хрватска послије поменутих судских поступака одустане од слављења "акције етничког чишћења и масовних злочина" као двоструког државног празника (Дан побједе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља), славље се из године у годину претвара у величање усташтва и изливе мржње према Србима."

У саопштењу се наводи да су се обећања о заштити мањинских националних права, дата приликом уласка Хрватске у Европску унију прије осам година, претворила у своју супротност - српска заједница је постала још минорнија, обесправљенија и нападанија, док на све то међународна заједница, укључујући НАТО и ЕУ, чија је Хрватска у међувремну постала чланица, ћути као што је ћутала и прије 26 година.