latinica  ћирилица
03/08/2021 |  13:19 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Пронаћи рјешење да Рибњак Саничани настави производњу (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде и Град Приједор заинтересовани су да Рибњак Саничани, који је од марта у стечају, настави производњу. Стечајна маса Рибњака процијењена је на 18 милиона марака, а земљиште и објекти, који су раније припали банци, вриједни су 2,2 милиона марака.
Пашалић и Павловић обишли рибњак "Саничани" - Фото: СРНА
Пашалић и Павловић обишли рибњак "Саничани"Фото: СРНА

Рибњак Саничани, сада запуштен, некада је производио 1.500 тона рибе годишње. Мјештани кажу да би покретање производње у рибњаку било од великог значаја за ово мјесто, па неки радници и даље долазе на посао, иако не примају плату.

- Само зато што су становници Саничана и што желе да то остане овдје и да та риба не доживи помор као у Прњавору - рекао је Ненад Гвозден из Саничана. 

Стечајни управник Мирко Марчета није хтио да говори о укупној суми коју повјерици потражују, јер је и даље могуће пријављивати потраживања.

- Скупштина повјерилаца има једнау одлуку0, приједлог одлуке, да се то покуша понудити, да се прода као правно лице да се покуша понудити граду или Влади Српске - навео је Мирко Марчета стечајни управник Рибњака Саничани.

И У Министасртву пољопривреде и у приједорској Градској управи кажу да желе да Рибњак настави са својом дјелатношћу. Градоначелник Далибор Павловић истиче да Град нема средстава да купи ово предузеће.

- Укупна вриједност Рибњака је 18 милиона марака плус 2,2 милиона које банка потражује и које они имају, значи то је вриједност њиховог земљишта и онога што они имају - истакао је Павловић.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Борис Пашалић сматра да би било
најбоље да се у Рибнику Саничани организује производња рибе.

- Имамо и тржиште и ова риба је увијек била интересанта тржишту. Постоје одлични услови за узгој, а ми имамо и подстицаје, помажемо и код изградње нових рибњака и код одржавања и производње са одређеним износом по килограму - додао је он.

Од једног од најуспјешнијих предузећа на овим просторима до пропале фирме и проблема за локалну заједницу - овај пут за осам година прешао је приједорски Рибњак Саничани.

До прије 15 година, имали су више од 80 запослених. Данас, тек 15 најупорнијих, који више од годину дана раде без плате, шест година без доприноса и надају се да ће рибњак поново оживјети.