latinica  ћирилица
03/08/2021 |  15:05 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Прикупљено за 196,5 милиона КМ више јавних прихода

Пореска управа Републике Српске је за протеклих седам мјесеци на рачун јавних прихода прикупила укупно 1,592 милијарде КМ или више за 196,5 милиона КМ или 14 одсто него у истом периоду лани, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода, изјавио је директор Управе Горан Маричић.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

- О колико позитивном тренду у наплати јавних прихода је ријеч показује и податак да је наплата за седам мјесеци ове године за чак 129 милиона КМ већа него у истом периоду 2019. године, која је била рекордна у наплати јавних прихода - истакао је Маричић.

Он је подсјетио да та рекордна 2019. година наплате прихода није била оптерећена кризом изазваном пандемијом вируса корона и мјерама ограничења и забрана рада привредних субјеката, као што је било прошле године, што је у једном периоду 2020. узроковало мању наплату јавних прихода, саопштено је из Пореске управе.

Маричић је истакао да је низ фактора утицао на овако позитиван тренд наплате јавних прихода, међу којима су мјере Владе Српске с циљем превазилажења посљедица пандемије.

- За стабилну наплату треба захвалити и одговорном односу већине пореских обвезника према пореским обавезама, те редовним активностима Пореске управе на контроли и наплати јавних прихода - рекао је Маричић.

Он је нагласио да је важан фактор стабилне наплате и константно увођење нових електронских услуга од Пореске управе Српске, односно аутоматизација процеса наплате јавних прихода, те охрабрујући опоравак домаће привреде након кризе изазване пандемијом вируса корона.

Наплата доприноса је у протеклих седам мјесеци већ премашила милијарду КМ и већа је за 94,7 милиона КМ или 10 одсто него у истом периоду лани.

За Фонд ПИО наплаћено је 577,7 милиона КМ или 10 одсто више, за Фонд здравственог осигурања наплаћено је 366,8 милиона КМ или 11 одсто више. Наплата доприноса за Фонд дјечије заштите и за Завод за запошљавање већа је за 11, односно 10 процената.

Када је ријеч о директним порезима, наплата је у протеклих седам мјесеци износила 304,5 милиона КМ, што је за 42,1 милион КМ или 16 одсто више него у истом периоду прошле године.

Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је наплаћен у износу од 154,3 милиона КМ, што је за 23,7 милиона КМ или 18 одсто више него у истом периоду лани.

Знатан раст наплате биљежи се и код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 124,1 милион КМ - за 12 милиона КМ или 11 процената више, а већа наплата остварена је и код пореза на непокретности, и то за готово шест милиона КМ или 60 одсто више него за седам мјесеци прошле године.

Код осталих јавних прихода наплата је износила 272,9 милиона КМ - за 59,7 милиона КМ или 28 одсто више.

У том сегменту јавних прихода таксе и накнаде су наплаћене у износу од 162,8 милиона КМ или 19 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 36,3 милиона КМ или 55 одсто више него за седам мјесеци прошле године.

Повећана је и наплата по основу концесионих накнада и казни за 64, односно 49 одсто, док је наплата осталих прихода повећана за 15 одсто.

У јулу ове године наплаћено је 238,5 милиона КМ јавних прихода или више за 17,3 милиона КМ у односу на исти мјесец прошле године.