latinica  ћирилица
03/08/2021 |  15:25 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Централни блок УКЦ-а опремљен климама, вентилаторима и другим расхладним уређајима

Универзитетски клинички центар Републике Српске саопштио је да се сви пацијенти у овој здравственој установи лијече по највишим медицинским стандардима и да никад ни једном није погоршано здравствено стање или угрожен живот због наводно високих температура у собама.
УКЦ Републике Српске -
УКЦ Републике Српске

Реагујући на тврдње предсједника Одбора за здравство СДС-а Слободана Станића да у Централном медицинском блоку није у функцији ни један систем за хлађење просторија, из УКЦ-а наводе да су константно изложени неутемељеним нападима појединаца који се користе у дневно политичке сврхе, а у вези са условима лијечења пацијената.

- Желимо да истакнемо да су просторије УКЦ-а, гдје је велика фреквенција људи, просторије гдје су скупи апарати, већина операционих сала, интензивна и полуинтензивна њега, односно просторије гдје су тешки пацијенти опремљени са клима уређајима - наведено је у саопштењу.

У УКЦ-у истичу да су климе и остали расхладни уређаји набављени и уграђени у складу са приоритетима, те да су за собе које нису климатизоване набављени вентилатори и други расхладни уређаји.

- Објекат Централног медицинског блока изграђен је по највишим грађевинским стандардима и служи на понос грађанима Српске јер имамо најсавременије изграђену и опремљену установу у региону. Овај објекат је ефикасно топлотно изолован и у функцији су централни венитилациони системи - појаснили су у УКЦ-у.

Из УКЦ-а подсјећају да ће завршетком пројекта реконструкције Техничко - економског блока бити пуштен у погон централни систем климатизације у цјелости за Централни медицински блок.

Ријеч је о међународном тендеру са комплексним законским регулативама и процедурама које су додатно успорене избијањем пандемије вируса корона, а на његовој реализацији се константно и интензивно ради.

- Искрено нас жалости чињеница да се наши пацијенти и запослени злоуптребљавају на један врло манипулативан начин, те користе у дневно политичке сврхе што има за циљ изазивање неповјерења грађана у здравствени систем Републике Српске - наведено је у саопштењу.