latinica  ћирилица
03/08/2021 |  15:57 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Калабухов: Шмит без легитимитета, Русију не могу изоловати на Балкану

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је у интервјуу Срни да се Русија залаже за поштовање норми међународног права и да одсуство сагласности Савјета безбједности УН на именовање Кристијана Шмита њега лишава неопходног легитимитета да буде високи представник у БиХ.
Игор Калабухов - Фото: Глас Српске
Игор КалабуховФото: Глас Српске

Одговарајући на питање да ли именовање Шмита представља покушај западних партнера у Савјету за спровођење мира да изолују утицај Руске Федерације на Балкану, Калабухов је рекао да се чешће догађа обрнуто јер је утицај Русије јачи што више покушавају да је изолују.

- То је лако објаснити. Русија се залаже за поштовање норми међународног права, а не за измишљање митских правила, ослањајући се на она којим неки желе владати свијетом - рекао је Калабухов.

Он је изразио увјерење да управо одсуство сагласности Савјета безбједности УН на именовање Шмита њега лишава неопходног легитимитета, ма колико довитљиво покушавали тврдити супротно.

На питање да ли је БиХ међународни протекторат, Калабухов је одговорио да је, нажалост, стварно стање такво да неке државе, скривајући се иза плашта "међународне заједнице", покушавају остварити своје себичне интересе у БиХ.

- У исто вријеме они отворено манипулишу јавним мњењем, намјерно доводе до дестабилизације ситуације у земљи како би се играли на неријешеним међусобним забринутостима и страховима - рекао је руски амбасадор у БиХ.

ПОКУШАВАЈУ ДА ОЖИВЕ ОХР

Калабухов је истакао да, успут, супротно међународном праву и здравом разуму, покушавају да оживе ОХР, који је изгубио своју додатну вриједност, под изговором потребе за испуњавањем утопијских услова.

- Према нашем мишљењу, то је апсолутно неспојиво с лицемјерним изјавама наших међународних партнера о подршци суверенитету БиХ, док они чине све како би земља била што дуже лишена таквог суверенитета - додао је амбасадор Русије у БиХ.

У контексту дестабилизације, Калабухов је истакао наметање измјена Кривичног закона, којим се, између осталог, забрањује и кажњава негирање геноцида.

- То је већ имало такав утицај на државу да чак ни најпроницљивији аналитичари не виде начине како се то може ријешити и тврде да је настала најузаврелија криза у постдејтонском периоду - навео је Калабухов.

ПОТРЕБНО ВРИЈЕМЕ ДА СЕ БОЛНА ТЕМА ПРЕВЛАДА

Према његовим ријечима, чињеница је да, колико год су били високи лични морални критерији којима се руководио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, сама тема је толико болна и буквално још крвари да се њено превладавање и постизање истинског помирења не може повезати с роком завршетка мандата.

- За то су потребне деценије, ако не и вијекови. У супротном, ради се о подстицању на мржњу, и то не само у БиХ, већ у читавом региону, што сви ми посматрамо - навео је руски амбасадор у БиХ.

Кад је ријеч о међународном војном присуству у БиХ, Калабухов је рекао да је Русија гарант Дејтона, те да својој улози присупа изузетно одговорно.

- За разлику од наших партнера, ми настојимо обезбиједити да међународна заједница, како то произлази из Мировног споразума, води мудру, добро промишљену и уравнотежену политику - рекао је Калабухов, одговарајући на тврдње појединих западних аналитичара да ће Руска Федерација у новембу онемогућити продужење мадата ЕУФОР-а у Савјету безбједности УН.

Према његовим ријечима, то се односи на све аспекте ситуације у БиХ, истичући да Руска Федерација анализира околности у контексту недавних догађаја.

- Наравно да ћемо се додатно огласити о одлукама које ће Русија донијети - рекао је Калабухов.

Говорећи о економској сарадњи, Калабухов је указао да управо у развоју односа са БиХ у цјелини и са Републиком Српском посебно види свој главни задатак.

- Радимо на начинима да реализујемо многе занимљиве пројекте везане за политичке контакте, трговинску и економску сарадњу, развој културних и хуманитарних веза. Претпостављамо да ће побољшање пандемијске ситуације дати нови замах овим важним иницијативама - сматра Калабухов.