latinica  ћирилица
03/08/2021 |  18:41 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Шаровић: Рјешењима кроз нова наметања сви ће бити на губитку

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да ће уколико високи представник у БиХ рјешења буде тражио кроз нова наметања - то постати суноврат у коме ће сви бити на губитку.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

- Кристијану Шмиту је Валентин Инцко оставио тешко насљеђе доносећи одлуку која је подијелила политичку јавност, али и цјелокуно друштво БиХ. Можда је то Инцко урадио и због своје личне биографије, али овоме човјеку, као и свима нама, оставио је велики терет. Тешко ће му бити са нама, а и нама ће бити тешко са њим - оцијенио је Шаровић.

Он сматра да је из првих обраћања јасно да ће дијалог бити средство његовог наступа, а управо су разговор и дијалог оно што и српски представници потенцирају као рјешење кризе, саопштено је из СДС-а.

Поздрављајући одлуку Шмита да крене путем тражења компромиса, Шаровић је рекао да нема напретка док се домаће власти не договоре о великим питањима.

- Нити један високи представник не може доносити такве велике одлуке, већ то морамо ми сами. Вјерујем да ће се Шмит, као сјајан дипломата и као неко ко зна да није добио подршку Савјета безбједности за избор, одлучити за пут компромиса - рекао је Шаровић.

Он је лидерима партија из Републике Српске поручио да морају да процесе воде мудро.

- Сматрам да ми као представници из Републике Српске треба да имамо иницијативе, водећи рачуна о нашим интересима, како пребродити ову кризу. Дијалог без побједника је једино рјешење ове кризе - закључио је Шаровић.

Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.