latinica  ћирилица
03/08/2021 |  18:51 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Херцеговини одлични услови за маслинарство (ВИДЕО)

Херцеговина има одличне услове за маслинарство.
Маслине у Херцеговини - Фото: РТРС
Маслине у ХерцеговиниФото: РТРС

Ипак, ова производња још је на почетним корацима, а тек неколико произвођача има веће насаде маслина.

Овој медитеранској култури погодује херцеговачки крш, па су оправдана очекивања да се ускоро почне са масовнијим узгојем.

Први маслиници у Херцеговини подигнути су прије десетак година. Један од већих са значајнијим годишњим приносима је уз манастир Тврдош. Монаси су преданим радом претходних деценију и више проширивали насаде, а 2014.године произвели су прво маслиново уље у Требињу. Садашњи капацитет од стотињак литара уља прошириваће у наредном периоду.

У Засад пољу уз винограде, након опсежних истраживања климе и тла, породица Вукоје, подигла је маслинике. Стабла италијанских сорти уљарица, још нису на пуном роду, а годишњи принос је од 3 до 4 тоне, односно око 300 литара малсиновог уља.

- Уљарице у Херецеговини изњедре врхунска уља и зашто не бисмо били познати и по вину и уљу, најзанчајнијој медитернаској култури - истиче Радован Вукоје директор Винарије и маслиника Вукоје.

Маслинарство захтијева много стрпљења и велика почетна улагања, јер стабла први род дају након седам, а пуни тек након 15 година. Зато и важи изрека да се малсине не саде за дјецу, него за унуке. То су неки од разлога што се мали број произвођача одлучује за овај узгој.

- Потребно је кренути у масовнију садњу, изњедрити 20 до 30 произвођача, ако ништа домаћини уз кућу могу да производе за себе уље.

-  И прерада је велики потенцијал - напомиње Вукоје.

У Требињу има око 3000 стабала маслине, Услови за ову органску производњу су више него добри, стручњаци тврде одлични, а да би се кренуло у мааовну производњу потребна је подршка и надлежних иниституицја.

С обзориом на то да је ова производња још у повојима, нема ни подстицаја за маслинарство. Према садашњем стању у маслиницима овогодишњи род ће бити добар и квалитетан, и даће уље врхунског квалитета. Због малих количина још нису заступљена на тржишту ван Херцеговине. Осим винове лозе , маслине су медитеранска култура којој одлично одговара посни херцеговачки крш, а осим економских носе и еколошку корист. Камене голети Херцеговине најљепше ће украсити стабло малсине, чији је животни вијек и до 200 година.