latinica  ћирилица
03/08/2021 |  20:28 ⇒ 23:12 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ неумитно на путу разлаза

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је БиХ немпитно на путу разлаза на који су је поставиле западне земље кршењем међународног права и самовољом.

- Високи представник не функционише, не ради, он нема никакве ингеренције, није их ни имао изван Анекса 10 Дејтонског споразума, али је прекршено међународно право ароганцијом и самовољом неколико западних земаља које су учиниле све да Дејтонски споразум обесмисле, а БиХ доведу на руб опстанка и поставе на неупитан пут разлаза који је једино реалан и једино могућ за све народе на овом простору - рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Према његовим ријечима, Кристијан Шмит није високи представник у БиХ.

- БиХ нема високог представника и ово лице које се тако представља свакако то није, он није изабран за високог представника како је то предвиђено а Република Српска не смије да дозволи да се игра са својим статусом стране у Анексу 10 Дејтонског споразума и да изгуби тај статус зато што би олако прихватила нечију идентификацију без формалне потврде да је неко заиста високи представник - навео је Додик.

Он истиче да у овом тренутку БиХ нема високог представика, а да ли ће га имати зависи од Савјета безбједности УН - да ли ће уопште именовати неку личност на ову функцију.

Уочи сутрашњег састанка у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик каже да је није везан за ову актуелну ситуацију у БиХ него је то раније договорен састанак какви се одржавају у континуитету.

Он подсјећа да 4. августа сваке године Република Српска и Србија заједнички обиљежавају сјећање на егзодус и злочин над Србима који су протјерани из Хрватске, што ће сутра бити одржано у београдском насељу Бусије.

- Договорили смо се да одржимо и састанке државних руководстава, на дневном реду је наша сарадња која је веома интензивна у разним секторима и дјелатностима, као и активности везане за иградњу инфраструктуре - најавио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од главних тема биће питање почетка радова на дионици ауто-пута од границе у Рачи до Бијељине које Република Српска ради заједно са Србијом.

- Вјерујем да ће најкасније на јесен почети радови на овој дионици ауто-пута, што је један од најквалитетнијих пројеката на овом простору, а ми планирамо да у наредних не више од пет година имамо спојен ауто-пут Бањалука – Београд преко Добоја и Бијељине - оцијенио је Додик.

Он је додао да је данас био и у Брчком и разговарао о томе да Република Српска узме под концесију израдњу ауто-пута кроз дистрикт Брчко, јер дистрикт нема капацитете да то може да изнесе сам.