latinica  ћирилица
04/08/2021 |  08:56 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Конзулат Републике Србије: Заборављени погром над српским народом у Хрватској

Дана 4. августа 1995. године, на православни празник Благе Марије, отпочело је највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, које су спровеле оружане снаге Републике Хрватске уз одобрење и подршку НАТО-а, у садејству са снагама Хрватског већа одбране (ХВО) и армије БиХ, извршивши агресију на сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, односно на Српску аутономну област Крајина, у саставу тадашње Републике Српске Крајине, саопштено је из Конзулата Републике Србије у Бањалуци.
Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци (фото: banjaluka.mfa.gov.rs) -
Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци (фото: banjaluka.mfa.gov.rs)

За неколико дана неравноправне борбе сломљен је отпор Српске војске Крајине јер је против крајишких Срба (око 230.000 житеља са око 30.000 војника), ангажовано око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника Хрватске војске, МУП-а и Хрватског већа одбране.

Народ западне Крајине, њих више од 220.000, у колонама на тракторима и другим пољопривредним возилима, изложен честим нападима хрватских снага креће у повлачење на исток, у правцу Републике Српске (БиХ) и Србије.

Подручје захваћено хрватском офанзивом напустило је готово цјелокупно српско становништво, наводе у Конзулату Републике Србије.

Поставља се питање, зашто овако велико страдање једног православног народа остаје немо пред сведоцима историје? Зашто данас послије масовног егзодуса српског народа у Хрватској, Срби у малом броју живе углавном на подручјима која нису била захваћена операцијом "Олуја"?

Према Србима који су преостали у Хрватској и данас се често поступа као према бићима нижег реда, ускраћују им се права на језик, културу, економски напредак и достојанствен живот.Наш је задатак да то никада не заборавимо и да на достојанствен начин обележавамо. Наш је задатак да наши потомци знају ко су и одакле су, да наше жртве не смањујемо већ да о њима са пијететом говоримо.

- Данас готово да нико у Европи не говори о геноциду над српским народом на тлу нацистичке творевине Независне Државе Хрватске у Другом свјетском рату, а стравична прича о концентрационом логору Јасеновац обавијена је велом ћутања.
Србија и Република Српска ће се одлучно борити против ћутања о српским жртвама и никада неће славити трагедију српског народа, убијања српских цивила и дјеце. Никада више неће бити “Олуја против српског народа, јер Србија то неће дозволити. Србија се не хвали својом снагом, али је довољно јака да никада више не дозволи погром над својим народом -саопштено је из саопштено је из Конзулата Републике Србије у Бањалуци.