latinica  ћирилица
04/08/2021 |  10:07 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Додик: Са Вучићем о конкретној помоћи Српској и пројектима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће након наметања закона о кажњавању негирања геноцида од високог представника у БиХ једна од тема данашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем бити питање конкретне подршке Србије Републици Српској.
Званичници Српске и Србије - Фото: ТАНЈУГ
Званичници Српске и СрбијеФото: ТАНЈУГ

- Између осталог и то ће бити тема. Али основна тема је наметање закона, а не сама садржина која је интригантна и важна - рекао је Додик за Прву.

Пренос конференције за новинаре званичника Српске и Србије гледајте од 13 часова на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.

Он је поновио да је термин овог састанка раније договорен и да је дуго година резервисан, јер увијек 4. августа званичници Српске и Србије заједно обиљеже страдање српског народа у Хрватској.

 - Сматрали смо и да тог дана и сада одржимо састанак на највишем нивоу државних руководстава Српске и Србије. Имамо о много чему да говоримо - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Србија била веома ангажована у помоћи у инфраструктурним пројектима у Српској, те подсјетио да је јуче био у Брчко, гдје је завршен један вртић који ће се звати "Београд" и за који треба да се договоре када ће га промовисати, а разговараће се и о другим заједничким пројектима као што су ауто-пут, аеродром, хидроелектране.

Додик је напоменуо да Србија има јасан став, а то је да подржава Дејтон, те да је и Вучић неколико пута говорио да је против било каквог наметања закона и прије него се то десило.

- Мораћемо да предсједника и људе у Србији упознамо о детаљима свега тога, јер је нама неприхватљива да неко, неизабрани странац може да намеће било какав закон - рекао је Додик и оцијенио да је то вјероватно неки лакмус-папир да се види како то може да дјелује, али да је одговор Републике Српске био снажан и јединствен.

Он је истакао да је важно да у Српској нема ниједног проблема о заједничком наступу у вези са одговором на таква питања, те подсјетио да се то огледа у чињеници да представници Српске неће да раде у заједничким институцијама док се не ријеши питање наметања закона, али и питање приче о геноциду у Сребреници.

Поновио је да је БиХ показала да не може да функционише, а да странци покушавају да осигурају да се ту живи заједно, али не може, што се коначно мора и рећи.

Додик сматра да је једино рјешење да се народи у БиХ разиђу, направе три независне државе у БиХ, и егзистирају у оквиру међународног права.

- Све то значи већи степен гаранције мира, ако будемо посебна држава. Ова нерашићена ситуација акумулира незадовољство - рекао је Додик.

Он је рекао да међународни глобалистички и либерални фактор стално гура ту причу да се мора живјети заједно у БиХ, али да нигдје не пише да неко може да дође приватним аутомобилом, ушета у БиХ и каже. "Ја сам високи представник, ја ћу наметати овдје закон".

Додик је поновио да је одлазећи високи предстанвик Валентин Инцко обавио свој посао, пошто му је отац био официр Гестапоа и васпитан је на тој причи, али да ништа није добио дестабилизацијом БиХ осим тапшања муслимана.

Билу му је, како је рекао, интересантно гледати пријем за Кристијана Шмита, који се лажно представља као високи представник, те подсјетио на описе из ранијег времена, када је у Травник долазио везир, а у Сарајеву су тим поводом организовали скакање на главу у Миљацку.

- Тај пријем ме подсјетио на тако нешто. Долази странац да управља вашим животима, земљом, а ви то поздрављате - закључио је Додик.