latinica  ћирилица
04/08/2021 |  10:30 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

"Помало боли када фирме из Србије отварају представништва у Сарајеву"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је незадовољство што фирме из Србије отварају представништва и сједишта у Федерација БиХ, а не у Српској, те истакао да је Република Српска веома заинтересована да се прикључи иницијативи "Отворени Балкан".
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

Додик је подсјетио да је Србија највећи партнер Српске у економији, да се 98 одсто робе продаје у Српској упркос томе што су многе фирме из Србије формирале своја сједишта у Сарајеву, јер у ФБиХ нико неће да купује производе из Србије.

- То истичем, зато што је нама важно, јер сједиште фирме детерминише плаћање пореза. На неки чудан начин фирме из Србије побољшавају финансијску ситуацију у ФБиХ, а нас дегардирају у томе. Али, то опет нама не смета да купујемо робу из Србије - изјавио је Додик за Прву ТВ.

С друге стране, додао је, нема шансе да нека фирма из Хрватске да своја права за заступање или да формира сједиште у Сарајеву, а да то није простор гдје живе Хрвати.

Он је нагласио да свако има право да своју економију успјерава како мисли да треба, али да говори да су Срби у Републици Српској највећи купци робе из Србије и да никада нису рекли да ће да бојкотују ту робу која долази из Сарајева.

- Али, помало нас боли јер 98 одсто роба које фирме из Србије извозе у Сарајево, продају у Републици Српској - додао је Додик.

Додик је поновио да је позиција Републике Српске да се укључи у мини-шенген, односно иницијативу "Отворени Балкан", у којој су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, да је на тој тачки инсистирао и на Предсјендиштву и да су донијели одлуку да се уђе у тај процес.

- Али, то опструишу Бошњаци и дијелом Хрвати. Тако да ми пропуштамо прилике да се укључимо у све то - рекао је Додик и додао да БиХ неће моћи да користи се све те практичне предности које се већ виде.

Додик је рекао да је тај мини-шенгер одлична идеја и да мисли да је предсједник Србије Александар Вучић то веома добро конципирао и развио, као и да је веома важно да се очува тај концепт и да се и Српска томе придружи.

- Наравно да је спољна економска политика у надлежности БиХ, али ћемо покушати да нађемо неки начин - рекао је Додик.