latinica  ћирилица
04/08/2021 |  10:36 ⇒ 10:47 | Аутор: Вечерње новости

Магија не јењава: Двије деценије од сусрета са Харијем Потером

Двадесет година од првог филма о Харију Потеру - "Хари Потер и Камен мудрости" биће обиљежено овог новембра, а сам јунак - чаробњак из књиге Џоан К. Роулинг, рођендан је у свим књигама овог култног серијала прослављао недавно, 31. јула.
Нови роман Џ.К. Роулинг "Хари Потер и уклето дијете" - Фото: илустрација
Нови роман Џ.К. Роулинг "Хари Потер и уклето дијете"Фото: илустрација

Први роман из пера самохране незапослене мајке Роулинг, након низа одбијања разних издавача, доживио је енормни успјех и врло брзо публика је широм свијета тражила још, и још, ишчекујући наставке са огромним узбуђењем, док се од изласка сваке нове књиге стварао спектакл.

На размеђи вијекова и миленијума, док су се читаоци тек упознавали са четвртим дијелом романа "Хари Потер и Ватрени пехар", у коме се Лорд Волдемор враћа - започело је претакање једног од најчитанијих књижевних, у један од најскупљих и најгледанијих филмских серијала.

Док је Роулингова, која је у међувремену постала једна од најчитанијих ауторки и најбогатијих жена свијета, писала преостале наставке не би ли заокружила седмокњижје 2007, оно ишчекивање наставака пренило се и на филмску публику.

Од првог филма, "Хари Потер и Камен мудрости" и тог новембра 2001. године, прошло је десет година до посљедњег осмог филмског наставка, односно другог дијела филма "Хари Потер и Реликвије смрти", који се у кинима појавио 2011. и донио свим обожаваоцима задовољење у коначном обрачуну између сила мрака и чаробњака који је растао пред нашим очима.

Припрема се спектакуларна "магична" музејска изложба, као и поновно играње представе "Хари Потер и уклето дијете" зарад које је осма књига Роулингове, својеврсни спин-оф серијала, и написана као драма. Током наредне године очекује се филм из још једног пратећег књижевно - филмског серијала, "Фантастичне звијери", чије је снимање одлагано због пандемије.

Вернер Брос је најавио да ће, поводом јубилеја, гледаоцима понудити начин за потпуно другачије, "магично" гледање првог филма о Харију, а комплетан угођај за највеће фанове биће доступан од 17. августа.

Ово укључује и коментаре редитеља Криса Колумбуса, сцене исјечене у монтажи, квиз тестове знања о филму, мноштво додатних опција...

"Хари Потер и Камен мудрости" прва је од седам књига из серијала, први пут објављена 26. јуна 1997. у издању куће Блумберг Публикација. Код нас их је најпре објављивала Народна књига, да би потом Евро бук објавио реиздања и комплетирао серијал, те га допунио илустрованим комплетом.