latinica  ћирилица
04/08/2021 |  11:06 | Аутор: СРНА

Бојић: Признање је давне 2003. додијељено Аустрији, а не појединцу

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић саопштио је да проглашење тадашњег амбасадора Аустрије у БиХ Валентина Инцка за почасног грађанина ове општине 2003. године представља признање додијељено искључиво Аустрији са којим Лакташи имају одличну сарадњу, а никако појединцу.
Мирослав Бојић (фото: glaslaktasa.com) -
Мирослав Бојић (фото: glaslaktasa.com)

Бојић је подсјетио да је Скупштина општине Лакташи, поводом празника општине, 2003. године донијела одлуку о проглашењу почасног грађанина општине којом је тадашњег амбасадора Аустрије прогласила почасним грађанином Лакташа.

- Ово признање је додијељено амбасадору, као опуномоћеном представнику државе Аустрије и сматра се као знак захвалности за успостављену изузетну сарадњу са Аустијом - навео је Бојић на званичном сајту општине Лакташи поводом тога што се у јавности учестало помиње признање које је Скупштина општине додијелила Инцку.

У саопштењу се наводи да је Амбасада Аустрије помогла бројне пројекте општине Лакташи, а у том периоду је значајна средства уложила у санацију Дома здравља "Др Младен Стојановић", опремање Комуналног предузећа "Будућност", као и у изградњу водовода у насељу Велико Блашко.

- Заслугом Владе Аустрије, у општини Лакташи реализован је пројекат подршке комуналном предузећу за самоодрживо финансирање и пројекат у области екологије за подизање свијести грађана за заштиту животне средине - додаје се у саопштењу.

Да се тада посебно награђивала сарадња са дипломатским представништвима, Бојић је нагласио да говори и чињеница да су одборници Скупштине општине, на тој истој сједници, додијелили признање почасног грађанина и амбасадору Грчке за помоћ приликом изградње објекта основне школе и спортске дворане у Александровцу.

Он је истакао да општина Лакташи као проактивна локална заједница, од 90-их година па до данас остварује интензивну сарадњу са дипломатским представништвима и мисијама међународних организација у БиХ са јасним циљем, а то је привлачења инвестиција и међународних пројеката у циљу обезбјеђења бољег квалитета живота за своје грађане.

- Својим дјеловањем као високи представник у БиХ, а нарочито наметањем измјена Кривичног закона у вези са негирањем геноцида и забраном величања "ратних злочинаца", Инцко је подигао тензије и додатно закомпликовао односе у БиХ, што је у супротности са његовом мисијом, те оштро осуђујемо све одлуке које су биле на штету Републике Српске и свих народа који у њој живе - наведено је у Бојићевом саопштењу.